“Публичните администрации също могат да проявяват гъвкавост и да бъдат

...
“Публичните администрации също могат да проявяват гъвкавост и да бъдат
Коментари Харесай

“Няма да ви помагаме, но няма и да ви пречим”. Достатъчно ли...

“Публичните администрации също могат да демонстрират еластичност и да бъдат дейни и новаторски. ДА - в тях работят и хора, които са отворени и подготвени да ни чуят, стига да се откри верния метод към тях ”, към това мнение се сплотиха представители на администрацията, бизнеса и цивилен организации по време на конгрес “Партньорство за креативна администрация ”. Събитието се трансформира в естрада за шерване на работещи положителни практики от работата “НА ” и “СЪС ” администрации от цяла България, както и в спорен конгрес по тематиката “как по-добре можем да работим дружно ”. Срещата беше проведена в партньорство от съдружие BG Бъди деен и Екипът на София  с цел да сътвори доверие сред администрации, организации и деятели.

Бюрокрацията и тромавите процедури са измежду главните проблеми и на работещите в тези институции и на всеки, който се е опитвал да свърши своя задача, директно зависеща от тях. Гъвкавост и по-малко бюрократични пречки са част от главните тематики на уредниците, като съгласно тях това може да реализирано посредством партньорства, споделеност и търсенето на различни благоприятни условия.

В първата част от събитието бе показан най-големият фестивал за нововъведения в обществения бранш - CREATIVE BUREAUCRACY FESTIVAL. Примерите, които показаха задграничните посетители на форума, Чарлс Ландри (Charles Landry), шеф на фестивала и Робин Бенет, управител “Програма и партньорства ” (Robyn Bennet),  показаха, че администрациите могат да бъдат изобретателни и креативен, в случай че  въвлекат младите към тях, които да вземат участие в  прекрояването на процесите и работят интензивно за основаването на доверие посредством партньорства с гражданския бранш. 

“Всичко отвън стандартите може да се дефинира като креативна администрация. Това са различни и модерни способи на работа, които улесняват  процесите в административния бранш. ”, споделя Ласка Ненова от съдружие BG Бъди деен и добавя ”Сдружението ни си партнира сполучливо с редица общини от цялата страна за основаването на здравословна, красива и налична градска среда. Вярваме, че споделяйки нашите триумфи и положителният образец, повече общини да бъдат уверени, че има метод да си сътрудничат сполучливо с хората. ”.

“Добри образци има, само че те би трябвало да се поддържат, вместо да се потискат, тъй като са разнообразни. За задачата има потребност от храброст и самообладание ”, прибавя Любо Георгиев от Екипът на София.

По време на сесията, отдадена на действителния опит и “сблъсъците ” на участващите със съществуващата администрация, бяха показани образци за активизиране на локални общности, иницииране на просветителни начинания, провокации в областта на културните събития и градоустройството. Изводите, които всеки участник даде в края на своята презентация, се сплотиха към следното „ Трябва да преодолеем скептицизма, предразсъдъците и недоверието. Важно е да даваме опция на хората от администрациите да ни чуят, да приказваме на техния език, да бъдем търпеливи, непрекъснати и да се научим да слушаме ”. 

Във форума бяха споделени работещи принадлежности и от участващите общински структури, както и положителни образци за крос секторно партньорство. Д-р Генчо Генчев, кмет община Свищов, приветства всички Неправителствени организации организации в своя град, като счита, че могат взаимно да създадат по този начин, че дейностите по плановете им да намерят допирни точки, в основаването на политики и дейности в интерес на обществото и града. През тази година, Свищов се трансформира в града сложил най-вече изобретателни съоръжения за разделно събиране на пластмасови бутилки, взаимно със съдружие BG Бъди Активен. “Градът ни е отличен образец за това, по какъв начин най-хубавите резултати се получават, когато Неправителствени организации бранш, жители и администрация работят дружно. Вярвам, че това е пътят, по който би трябвало да се развиват администрацията и гражданското общество “, сподели доктор Генчо Генчев в края на своята презентация.

Гъвкавост, работа с нови принадлежности за ръководство и склонността за тест и акомодация, отварят нови порти и благоприятни условия пред администрациите. Силвина Фурнаджиева от Екипът на София, показа съществени практики, които могат да спестят административната българска администрация, “Няма потребност да вършим 15 стъпки, когато нещо може да се направи в 1 стъпка. Промяната може да бъде приятна, просто не би трябвало да се опасяваме от нея. Ако не опиташ, по какъв начин ще схванеш дали можеш? ”.

“Ефективната връзка води до колаборация ”, сподели в своята презентация Адриана Събева от Imp-Act agency – организация за връзки, която свързва дела, институции и бизнеси с предан екип по развиването на редица начинания. Тя показа опита си от работа по три концепции за възобновяване и създаване на зелени пространства “Можем да подтикваме колаборацията и да притеглим институциите като следваме тези 4 елементарни стъпки: 1. Разбиране на проблема; 2. Превод на посланията - да приказваме на еднакъв език; 3. Комуникация, връзка, комуникация; 4. Раз(лични) подходи за работа с тях ”.

За да се избяга от бюрокрацията е належащо предприемаческо мислене и тестване на нови хрумвания. Според  Жоро Пенчев от Екипът на София, това може да стане в случай че общинските администрации усъвършенстват работните си процеси. За да улесни обслужването на жителите и да се усъвършенства организацията на дейностите, в  общинските администрации би трябвало да се тества и осъществяват различни цифрови решения.

Как да “образоваме ” общинските чиновници и по какъв начин да намерим най-много верния метод за това, описа Мария Маринова Алкалай от “Възможности без граници ”. “Всеки има склонността да слага граници в мислите си, по отношение на етнос, вяра, ползи и тематики. Нашият принцип  на работа е да ги привличаме през игрите. Така от заниманието започваме да работим и по други тематики и им оказваме помощ да отворят очите си и да погледнат нещата по-отблизо. ”

Форумът е част от дейностите на “Партньорство за красива и чиста България ” и е следващият конгрес за обединяване на секторите в посока основаване на устойчиви градове насочени към хората. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР