Публична тайна е, че в Украйна се воюва с българско

...
Публична тайна е, че в Украйна се воюва с българско
Коментари Харесай

Дипломат: Публична тайна е, че в Украйна се воюва с българско оръжие

Публична загадка е, че в Украйна се води война с българско оръжие и това, което се разисква сега е един политически акт, който с нищо няма да промени фактическата конюнктура.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria дипломатът и специалист по сигурността Любомир Кючуков.

Оръжието явно не е непосредствено отправено към Украйна. Въпреки това, то би имало и своите на практика измерения.

Става дума за цената, тъй като когато приказваме за помощ явно не е договорка за покупко-продажба. Военната помощ на Съединени американски щати става от порядъка на 27 милиарда $. България не дава непосредствено финансова помощ, а взе участие посредством финансирането на така наречен Европейски инструмент за мир, който служи за въоръжаване.

Другият аспект е какви са пътищата за излизане от рецесията. Дали това е посредством продължение на войната, тъй като мъчно може да се каже, че въоръжаването е стъпка към мира. И дали има различен, политически път за решение на спора.

Това, което Зеленски сподели е задачата – отвоюване на териториите, окупирани от Русия. До тази цел може да се стигне по два пътя – боен и политически. Нито един от тях не подсигурява крайния триумф. Но от гледна точна на цената, военният път е доста по-тежък. Така че би следвали да се търси политическия път за решение. Рано или късно ще се стигне до него. Въпросът е, че когато е късно ще са изконсумирани всички негативи от войната.

В момента няма политическа воля за търсене на политическо решение от нито една от страните.

Няма никаква опция анексията на украински територии да бъде приета както от Украйна, офанзива и от целия свят. Дори и страните, които се отнасят по-резервирано към осъждането на Русия,също еднопосочно обявиха, че няма да признаят анексията. Най-малкото, тъй като в множеството страни има сходни малцинствени или сепаратистки проблеми и сходен казус би бил проблем и за тях.

Все още няма съображение да се счита, че някой би тръгнал умишлено към приложимост на нуклеарно оръжие. Големият проблем е, че това влиза в нашето схващане като опция.

Прогнозата на Кючуков е за война, на която не се вижда краят.

Източник: Euronews Bulgaria
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР