Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“ е колекция от

...
Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“ е колекция от
Коментари Харесай

Показват уникална колекция акварели с птици, смятана за изгубена

„ Птиците в изкуството и цар Фердинанд I “ е сбирка от акварели, илюстриращи птици, считана дълго време за изгубена или унищожена по време на войните. Тя обаче е съхранена в България и ще бъде показана на 4 септември в зала „ Временни експозиции “ в постройката на Музея за история на София на пл. „ Бански “ 1.

В експозицията за първи път ще се покажат истински акварели на създатели, разказвали с четка за едно от най-ценните орнитологични издания. То е озаглавено „ Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа “(Naumann, Naturgeschichte der Vogel Mittel-Europas). Още на първата страница на Том I от издадената през 1905 година поредност откриваме ключа към въпроса по какъв начин скъпите истински илюстрации, рисувани в продължение на няколко десетилетия от някои от най-известните илюстратори и орнитолози, се пазят и до през днешния ден в България.

Сред създателите е Пол Леверкюн от Германия. През юни 1892 година той идва в България по покана на цар Фердинанд I и е зает с новооткритите Княжески естественоисторически музей и зоопарк в София. В изложбата са показани истински акварели с авторски бележки от Джон Джерард Кьолеманс (1842-1912), Еди де Маес, Бруно Гайслер (1857-1945), Отто Клайншмидт (1870-1954) и други

Близо 400 истински илюстрации съставляват скъпата сбирка, която досега не е била обект на изследване и не е показвана пред аудитория. 

В изложбата са показани и дребен брой творби на български създатели, измежду които са Иван Милев, Харалампи Тачев, Николай Ростовцев и други Те показват една напълно друга интерпретация на тематиката за птиците.

Обединяването на научните илюстрации в една експозиция с декоративно-приложни планове, рисунки, фотографии и други експонати разкрива връзката сред развиването на видимо извънредно разнообразни области каквито са науката, изкуството и музейното дело.

Експозицията слага акцент върху безспорния принос на цар Фердинанд I за развиването на тези области, за основаването на Националния природонаучен музей, Националната художествена академия и други В изложбата е включен непоказван досега формален портрет на цар Фердинанд I, дело на известния художник Никола Михайлов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР