Птица от застрашения вид Черен лешояд е станала жертва на

...
Птица от застрашения вид Черен лешояд е станала жертва на
Коментари Харесай

Бракониери са убили женски лешояд от засташен вид

Птица от застрашения тип " Черен лешояд " е станала жертва на бракониери край Харманли, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Екземплярът е бил от програмата за възобновяване на типа в Източните Родопи, изпълнявана от Българско дружество за защита на птиците, Фондация " По-диви Родопи " и испанската организация GREFA.

Женският лешояд, кръстен Андалусия , беше освободен през ноември дружно с 13 други черни лешояда след шестмесечна акомодация в особено построена волиера сред Маджарово и Ивайловград.

Той се е открил в регион южно от Харманли. Една нощ предавателят му е почнал да излъчва подозрителен сигнал . Полевият екип на Българско дружество за защита на птиците посетил мястото, като при огледа на региона са открити пера със следи от кръв и други улики , които свидетелстват за осъществено закононарушение, както и следи от автомобил. Предположенията са, че птицата е била убита, до момента в който нощува на мястото, от бракониери, ловуващи с фарове или противозаконни термални прицели, разясниха природозащитниците.

Те са подали сигнал в Районното ръководство на полицията в Харманли и проверяващи служители на реда са посетили мястото на случая.

Последният случай с убито пернато от международно заплашен тип бе в региона на Джебел в средата на септември т.г. Тогава особено подготвеното куче Барс откри в покрайнината на града мъртъв с огнестрелна рана египетският лешояд Бояна . Освен при бракониерски лов, предпазените типове птици в Източните Родопи нерядко стават и жертва на злоумишлено отравяне.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР