Птичият грип е с много по-голяма смъртност от COVID-19, когато

...
Птичият грип е с много по-голяма смъртност от COVID-19, когато
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: Птичият грип е с по-голяма смъртност от COVID-19, когато попадне у хората

Птичият грип е с доста по-голяма смъртност от COVID-19, когато попадне у хората. Има доказателства, че този вирус е мутирал и се предава и сред бозайници, а освен сред птици. Това съобщи пред Нова тв епидемиологът от Англия доктор Петър Марков.

Произходът на вируса, който аргументи тази голяма пандемия през последните към този момент три години – е от огромно значение. Правят се проучвания и изследвания в тази тенденция. Изказването на шефа на ФБР Кристофър Рей, че COVID-19 най-вероятно идва от следена от китайското държавно управление лаборатория, e 100 % политика и 0 % просвета. Има доста доказателства за генезис на вируса от животни, само че не и от приключване от лаборатория. 

По думите му това изявление в този миг по-скоро би трябвало да бъде сложено в подтекста на връзките сред Съединени американски щати и Китай, само че не и на нещо, обвързвано със самия вирус.

„ Имаме продължаваща циркулация на ковид – от последните подварианти  на Омикрон, които еволюират един от различен. както знаем Омикрон е с много по-ниска патогенност. Доста от хората по света са с имунитет – след преболедуване или след имунизация. Нивата на заболеваемост и смъртност са доста по-добре по отношение на година или две по-рано. Но не трябва да забравяме, че COVID-19 не е липсващ. Той циркулира и еволюира и постоянно има риск от появяването на нов и по-неблагоприятен вид ”, акцентира той.

Доктор Марков разяснява и предизвестието на епидемиолога Ричард Пийбоди от СЗО за пандемия от птичи грип. „ Важно е да кажем, че птичият грип е много по-различен от елементарния сезонен грип. Птичият грип, когато попадне у хора, е високо патологичен. За съпоставяне до момента в който при COVID-19 един на хиляда инфектирани може да почине, то при птичия грип смъртността е двама на хиляда души. Тоест леталитетът е над 60 %, когато този вирус е в хора ”.

Той изясни, че това, което ни пази е, че вирусът на птичия грип по-трудно се предава сред хора. „ Практически няма случаи на предаване на този вирус от човек на човек. През последния месец обаче имаше докладвани две епидемии сред бозайници – вирус във плантация от норки и при тюлени край Перу ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР