Псст! Къде китайски купувач може да закупи най-добрите чипове с

...
Псст! Къде китайски купувач може да закупи най-добрите чипове с
Коментари Харесай

На китайския нелегален пазар за висок клас Nvidia чипове за изкуствен интелект

Псст! Къде китайски покупател може да закупи най-хубавите чипове с изкуствен интелект на Nvidia (NVDA.O) след глобите на Съединени американски щати?

Посещението на известния регион за електроника Huaqiangbei в южния китайски град Шенжен е добър залог – по-специално небостъргачът SEG Plaza, чиито първи 10 етажа са препълнени с магазини, продаващи всичко – от елементи за камери до дронове . Чиповете не се популяризират, само че питането дискретно работи, написа „ Агенция Ройтерс “.

Те не са евтини. Двама продавачи там, които разговаряха персонално с „ Ройтерс “ при изискване за анонимност, споделиха, че могат да обезпечат дребен брой чипове с изкуствен интелект A100, създадени от американския дизайнер на чипове, на цена от 20 000 $ за брой – двойно повече от нормалната цена .

Въпреки че пазаруването или продажбата на американски чипове от висок клас не е нелегално в Китай, експортните ограничавания на Съединени американски щати сътвориха де факто под земята пазар с снабдители , които желаят да не притеглят внимание нито от американските, нито от китайските управляващи.

Администрацията на президента Джо Байдън през септември подреди на Nvidia да спре износа на двата си най-модерни чипа – A100 и неотдавна създадения H100 – за континентален Китай и Хонконг, част от напъните за прекъсване на развиването на китайския AI и суперкомпютри на фона на засилващото се политическо и комерсиално напрежение. След това последва слагане на редица контролни ограничения върху износа, свързани с полупроводници .

Но защото изкуственият разсъдък процъфтява по целия свят след невероятния триумф на ChatGPT на OpenAI, търсенето на чипове от висок клас набъбна внезапно, изключително за микропроцесорите на Nvidia, които са необятно считани за най-хубавите при справяне със задания за машинно образование .

„ Сега приказваме с двама снабдители, с цел да получим някои “ , сподели Иван Лау, съосновател на Pantheon Lab в Хонг Конг, който се пробва да закупи 2-4 нови карти A100, с цел да ръководи най-новите модели на AI на стартъпа.

„ Тези снабдители, закупили чиповете отвън Съединени американски щати, визираха 150 000 хонконгски $ (19 150 долара) на карта “, посочи той, добавяйки:

„ Казаха ни напряко, че няма да има гаранция или поддръжка. “

„ Ройтерс “ беседва с 10 снабдители в Хонконг и континентален Китай, които разказват, че могат елементарно да набират дребен брой A100. Тяхната информация акцентира както интензивното търсене в Китай на чиповете, по този начин и относителната лекост, с която глобите на Вашингтон могат да бъдат заобиколени за транзакции на дребни партиди.

Ройтерс не съумя да оцени общите размери на чипове Nvidia A100 и H100, постъпващи в Китай, или да научи доколко осъществяваните транзакции отиват за облекчаване на търсенето.

Купувачите нормално са разработчици на приложения, започващи компании, откриватели или геймъри, споделиха доставчиците, отказвайки да бъдат разпознати, защото вносът опонира на комерсиалните ограничавания на Съединени американски щати . Един продавач издаде, че измежду купувачите са и китайските локални управляващи.

Nvidia сподели в изказване до „ Агенция Ройтерс “, че не е разрешила експорт на A100 или H100 за Китай, вместо това дава заместители с понижен потенциал, които са в сходство със законодателството на Съединени американски щати. В изказването се споделя още:

„ Ако получим информация, че клиент нарушава съглашението си с нас и изнася лимитирани артикули в нарушаване на закона, ще предприемем незабавни и подобаващи дейности. “

Говорител на Министерството на търговията на Съединени американски щати акцентира в свое изказване за „ Ройтерс “, че ограниченията за надзор на износа са имали „ значително влияние “ върху наличността на Китай на чипове от висок клас. В изказването се споделя също, че известията за страни, които желаят да получат тези чипове посредством противозаконни средства , „ не са изненада “, добавяйки, че „ изказванията за нарушавания се проверяват “.

Службата за информация на Държавния съвет на Китай и министерството на промишлеността на Китай не дадоха отговор на претенции за коментар.

Nvidia съобщи през септември, че 400 милиона $ от продажби през третото тримесечие може да бъдат изгубени, в случай че китайските компании решат да не купуват различни артикули на Nvidia. Неговите нови, съобразени с Китай по-бавни разновидности – A800 и H800 – създадени, с цел да смекчат това влияние, в този момент се купуват от огромни китайски софтуерни компании като Tencent Holdings (0700.HK) и Alibaba (9988.HK), които имат дълбоки джобове за закупуване големи количества.

Предложения онлайн

Китайските снабдители обявиха, че са се снабдили с чиповете главно по два метода: изнасяне на непотребни ресурси , които намират пътя си към пазара, откакто Nvidia изпрати огромни количества до огромни компании в Съединени американски щати, или импорт посредством компании, регистрирани тук-там като Индия, Тайван и Сингапур . Това значи, че количествата, които могат да обезпечат, са дребни, надалеч от това, което е належащо за създаване на комплициран AI огромен езиков модел от нулата.

Модел, сходен на GPT на OpenAI, ще изисква повече от 30 000 карти Nvidia A100, съгласно изследователската компания TrendForce. Но малко на брой могат да извършват комплицирани задания за машинно образование и да усъвършенстват съществуващите AI модели.

Според уеб страница за доставка на електроника, който изброява към 40 продавачи на A100, множеството са били ситуирани в региона на електрониката Huaqiangbei. Но описи за A100 могат да бъдат открити и в уеб страницата за електронна търговия Taobao на Alibaba (9988.HK), в Xiaohongshu, който е сходен на Instagram, както и в Douyin, китайската версия на TikTok.

Alibaba, Xiaohongshu и притежателят на Douyin ByteDance не дадоха отговор на претенции за коментар. Някои от доставчиците предизвестиха, че измамите са станали нещо всекидневно с реновираните чипове, представяни за A100 . По-усъвършенстваните H100 чипове на Nvidia, които са на пазара едвам от март, наподобяват доста по-трудни за намиране.

Винчи Чоу, учител по стопанска система в Китайския университет в Хонконг, чийто отдел е закупил четири карти A100 от локални снабдители за проучвателен цели, сподели, че са му споделили, че някои пакети от осем чипа H100 са налични за покупка. Но единствено един от 10-те снабдители, с които Ройтерс беседва, сподели, че могат да закупят H100. Чарли Чай, основан в Шанхай анализатор в 86Research, допуска:

„ Съединени американски щати евентуално не се тормозят доста от дребните транзакции на чипове. “

Той акцентира:

„ Само ако/когато Китай съставлява по-голяма опасност след доста наваксване, ще забележим по-стриктно използване. “

Той добави, че наградите , които сега се изискват от китайските снабдители за чипове A100 и H100, може да се срутен в бъдеще, защото доста от започващите китайски компании за изкуствен интелект , които подтикнаха покупките, в последна сметка ще се отдръпват от пазара .


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР