Псоас – мускулът на душата“.Псоас е основен мускул, често наричан

...
Псоас – мускулът на душата“.Псоас е основен мускул, често наричан
Коментари Харесай

Как един мускул може да причини безпокойство и страх

Псоас – „ мускулът на душата “.

Псоас е главен мускул, постоянно именуван мускулът на душата. Разположен в таза, той играе ролята на стабилизатор и въздейства на подвижността, структурния баланс, действието на ставите. Този мускул е повода да стоим прави. Според проучвания псоас е значим и за психическото здраве.

Псоас е единственият мускул, който свързва краката с гръбначния дирек. Също по този начин е обвързван и с диафрагмата и постоянно е мястото, където се демонстрират физическите признаци на боязън и безпокойствие. Според Лиз Кох /Liz Koch/ , създател на книга, отдадена на псоас, този мускул е и непосредствено обвързван с най-древната част от мозъка, наречена рептилоиден мозък, виновна за инстинктите за оцеляване.

Начинът, по който хората живеят през днешния ден, в непрекъснато състезание, бързане и гонене на достижения, държи псоаса в непрекъснато напрежение, което задейства положението на „ борба или бягство “. Така този мускул е подложен на напрежение, съвсем от самото раждане.

“Ситуацията се обостря от доста неща в актуалния свят – от седалки до облекло, също от обувки, които трансформират позата ни. Този непрекъснат стрес за псоаса може да докара до доста проблеми, като болки в гърба, таза и колената, и даже храносмилателни проблеми и нарушено дишане. “ – обяснява Кох.

Псоаса освен ни поддържа изправени, съгласно независими проучвания, разнообразни други проблеми са свързани със положението на мускула – може да утежни прочувственото положение, взаимоотношения и въздейства на задоволството като цяло.

Тъй като мускулът е обвързван с механизма за „ борба или бягство “ , при хора с под напрежение псоас може да се следи и възприятие за боязън. Страхът като страст може да се прояви и посредством физическо напрежение. Същото важи и за безпокойството, и по противоположния ред физическото напрежение може да докара до възникването на усеща на боязън и безпокойствие.

Според антични и модерни йога учения е значимо да се отпуска и разтяга този мускул, да вземем за пример с извършения, с цел да се възвърне салдото в цялото тяло.

Напрегнатите мускули доста постоянно водят до прочувствени и душевен проблеми, стрес и главоболие. Освен упражненията, доста потребни са и релаксиращи процедури като масаж и спа.

Инфо: http://fresh-science.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР