Психолози от университета Браун (САЩ) разработиха модел, който може да

...
Психолози от университета Браун (САЩ) разработиха модел, който може да
Коментари Харесай

Нов научен модел предсказва движението на тълпата

Психолози от университета Браун (САЩ) създадоха модел, който може да предскаже държанието и придвижването на хората в навалица. За задачата те са употребявали технологии за виртуална действителност. Проучването е оповестено в Proceedings of the Royal Society B.

„ Най-често срещаните модели досега се основават на законите на физиката за силите на привличане и отбиване и не разказват изцяло за какво хората в огромна група се държат по избран метод “, изяснява един от създателите Уилям Уорън. „ Ние сме първият екип, който предлага сензорна основа за този вид координирано придвижване. ", добавя той

За да основат модела, учените наблюдават придвижванията и взаимоотношенията на хора, носещи очила за виртуална действителност, във виртуална навалица. Оказало се, че сходно на птичите ята, стадата от животни и рибните пасажи, хората се пробват да се движат в навалица като едно цяло, вместо да избират самостоятелно посока на придвижване. Установено е, че този модел може да планува много тъкмо посоката на придвижване на всяка навалица.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР