Психологическа подготовка за отрицателни лихвени проценти при депозитите или сериозно

...
Психологическа подготовка за отрицателни лихвени проценти при депозитите или сериозно
Коментари Харесай

В супера - две цени. Плащанията в брой по-скъпи от тези с карта?

Психологическа подготовка за негативни лихвени проценти при депозитите или съществено предложение? От страна на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се чува концепция, която би могла да докара до това да имаме две цени по супермаркетите в еврозоната: по-високата цена при заплащане в брой, а по-ниската – за картовите заплащания, написа  Bloomberg TV Bulgaria .

Немислимо? Ни минимум. Забавянето на стопанската система предизвиква обилни опасения на централните банки с нулеви или даже негативни лихвени проценти. Ще бъде ли дейно в бъдеще ново намаляване на лихвите, надалеч в негативната територия? Тъй като негативният лихвен % при рефинансиране на централната банка, си има предел - разноските за държане на паричните средства в брой.

Клиентите могат да трансфорат запазването на цената си в кеш, в случай че „ таксата за задържане “ в банките стане прекомерно висока. Тук обаче има транспортни разноски, разноски за сигурност и застрахователни разноски. Базовият лихвен % от минус 0,4%, натрапен от ЕЦБ и някои финансови институции, наподобява е достигнал своя предел, защото някои банки и богати частни клиенти към този момент натрупват обилни парични средства в брой, написа в собствен разбор за Die Welt Дирк Майер, професор по стопанска система в Helmut-Schmidt-Bundeswehr-Universität в Хамбург.

Ето за какво съобразителните икономисти от МВФ и ЕЦБ неотдавна показаха концепцията си за облагане със специфичен налог на паричните средства в брой. Иначе казано - те оферират евро в брой и евро в електронни пари като две валути с закрепен валутен курс. Паричните средства в евро ще бъдат девалвирани в размер на негативния лихвен % по отношение на номинала в евро.

Ако да вземем за пример главният лихвен % е минус три %, банкнотите и монетите ще костват годишно с три % по-малко от електронните пари. Задържането на обезценени парични средства ще бъде също толкоз (не) привлекателно като депозита по разплащателната сметка с негативна рента. Това би пречило на притежателя на евро в брой да избегне алтернативата от квазинационализация, а ЕЦБ ще има място за маневриране.

Де факто става дума за две паралелни евро валути. Валутната промяна ще би трябвало да бъде призната единомислещо при изменение на договорите на Европейски Съюз, което в някои страни обаче може да срещне опозиция. От този миг нататък е-еврото ще господства като аритметична единица. Еврогражданинът евентуално ще намира единствено електронната цена в етикетите на стоките по време на ежедневното извършване на покупки.

Целия разбор четете в уеб страницата на Bloomberg TV Bulgaria

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР