Психологът Елеонора Бойчева от Лом издаде втора книга с разкази.

...
Психологът Елеонора Бойчева от Лом издаде втора книга с разкази.
Коментари Харесай

Психолог от Лом издаде втора книга с разкази

Психологът Елеонора Бойчева от Лом издаде втора книга с разкази. Сборникът "Хляб за сънища " има пет раздела, колкото са и стадиите за подготвяне на обичайния самун, в които авторката е присъединила своите истории за силата на шерването. Между обособените разкази са поместени посланията ѝ към читателите. Освен от самун, през днешния ден имаме потребност и от религия в себе си, счита Елеонора Бойчева.
"Хляб за сънища " е доста специфична за мен книга. Всъщност замесих я от всички мои премесвания, в случай че мога по този начин да кажа, от раждането си до през днешния ден. Често обичам да споделям, че ние цялостен живот премесваме себе си. Всъщност книгата разделих на пет стадия - стадиите, стъпките, свързани с приготвянето на самун. Пресяването на брашното в тази ситуация го обвързах с пресяване на спомените, шупването на маята - с разтварянето на любовта и така нататък Във всеки един от раделите включих текстове, които са относими към символиката на самия раздел, свързани с любовта, с вярата, с детството и спомените... "Хляб за сънища " е споделеният самун - този, който си основал, и този, който си споделил, най-много умеенето, което си споделил... Освен от самун, имаме потребност от религия, че можем да месим самун ", описа Елеонора пред БНР.
В огромна част от текстовете на Елеонора Бойчева участват бабите, селото и хлябът - пазителите на българските обичаи. Те са коренът, който ни е необходим, с цел да продължим напред, изясни авторката.
"Бабите, селото и хлябът са коренът, имам вяра освен за мен, доста хора се припознават в моите истории и за доста хора точно бабите, селото и хлябът са коренът и са витално значими сега. Обръщането към корена, тъй като по какъв начин ще се листи едно дърво, в случай че коренът не е здрав, въобще то ще бъде ли живо. Именно поради това са толкоз нужни тези наши коренчета в сложното време, в което живеем. То времената не мисля, че в миналото са били лесни, всяка ера си има своите войни, своите чуми, своята болежка. Но в случай че корените ни не са здрави, доста елементарно тази чума ще ни отнесе. Затова аз на всички места подчертавам какъв брой е значим коренът, занемарим ли корена, дървото няма да се листи. "
Героите в "Хляб за сънища " са колоритни и достоверни, зад огромна част от тях стоят действителни персони. Някои от облиците са и събирателни. "Идват, с цел да лекуват това, което ще ти аргументи урокът от живота ".
Корицата на "Хляб за сънища " е основана от Десислава Борисова и Ралица Тодорова - майка и щерка. На нея е изобразен пътят на хляба от житото до шерването на готовия самун.
Вижте фрагмент от книгата:
"Животът ни е самун, приятелю, и какъвто го замесим, подобен ще го вкусваме. Пресявай през ситно решето спомените си, оставай любовта да се разтвори изцяло в теб, осолявай с религия делата си и меси, меси с голи ръце, че да го усещаш по какъв начин втасва и цялостни душата ти. Печи на слаб огън страховете си и ръси с признателност пътя си, а по него, по пътя разчупвай хляба, който замеси, и подавай комати на гладните. А след това, след това ги научи по какъв начин да месят хляба си. Със споделен самун се заспива най-сладко, по тази причина е и самун за сънища. "
Елеонора Бойчева е от Лом, на 33 години и има две деца. Миналата година тя издаде и дебютния си алманах "Стриптийз ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР