Психологът Джеймс Мичъл, работил за ЦРУ, който е помогнал за

...
Психологът Джеймс Мичъл, работил за ЦРУ, който е помогнал за
Коментари Харесай

Психолог разказа за прилаганите от ЦРУ изтезания върху заподозрени за тероризъм

Психологът Джеймс Мичъл, работил за Централно разузнавателно управление на САЩ, който е оказал помощ за основаването на американската стратегия за разпит на обвинени терористи, съобщи пред боен арбитражен съд, че не е могъл да спре случаи, при които върховен сътрудник на разследващото ръководство е прибягвал до изтезания , написа " Гардиън ".

Мичъл разкри информация пред военна комисия в пандиза в Гуантанамо бей и съответно детайлности за решението от 2002 година да се разпитват обвинени водачи на " Ал Кайда " с потребление на техни за мъчение, в това число и *уотърбординг. Години по-късно Съединени американски щати признаха, че прилаганите дейности са били действителни изтезания.
 Психолози, основали програмата на Централно разузнавателно управление на САЩ за изтезания, дават показания
Психолози, основали програмата на Централно разузнавателно управление на САЩ за изтезания, дават показания

Джеймс Мичъл и Брус Джесън ще дават отговор на въпроси по време на авансово правосъдно чуване

По време на 40-ото авансово чуване по случая 9/11 в особено построена правосъдна зала в американската военна база Мичъл беше деликатно наблюдаван от петима пандизчии, които са били изтезавани. Единият от тях е Халид Шейх Мохамед, който се разгласи за " мозъка " на офанзивите в Ню Йорк и Вашингтон през 2001 година Лично той е бил подлаган на уотърбординг 183 пъти.

Мичъл разкри, че методите, които той е предложил, се основават на курс, предаден на въоръжените сили на Съединени американски щати, с цел да им помогне да устоят при разпити, в случай че бъдат хванати от зложелател, прочут като Survival, Evasion, Resistance and Escape (SERE).

Мерките, включват неведнъж боричкане на арестувани в дървена стена, вкарване в дребен сандък, от време на време с инсекти, и уотърбординг, са утвърдени от правосъдното министерство при президента Джордж Буш през юли 2002 година

Мичъл акцентира, че тези ограничения са в рамките на закона и са основани за да принудят арестуваните по-бързо да разкрият информаци я, която може да помогне за попречване на офанзива, в това число и с атомно оръжие.

" Централно разузнавателно управление на САЩ в никакъв случай не се е интересувало от правораздаване ", сподели той пред съда и добави, че те ще отидат до ръба на разрешеното. Психологът добави, че организацията е била решена да работи крепко, а той е желал да бъде сигурен, че всичко се прави в границите на закона.

Беше ми декларирано: Ръкавиците са свалени. Те ще употребяват някаква форма на физически напън...Притеснението ми беше, че те ще продължат да го вършат, продължи 68-годишният психолог.

Мичъл упрекна други сътрудници от Централно разузнавателно управление на САЩ, които са прекалили с потреблението на уотърбординг и други техники . Пред съда той ги разказа като " злоупотребяваща наклонност ".

Той сподели още, че се е опитал да спре няколко разпита , които са излезли отвън надзор, провеждани от ръководителя на нова група от чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ за разпити. Въпросният човек е бил именуван " новият шериф " . Според психолога организацията не е одобрявала техниките, които е употребявал.

Роденият в Тексас психолог сподели, че непринудено е пристигнал в Гуантанамо да разкрие информация.

Централно разузнавателно управление на САЩ призна, че минимум 39 пандизчии са били изтезавани при разпити.

*уотърбординг - върху лицето на човек се слага забрадка и върху нея тече вода, по този метод разпитваният има чувството за давене
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР