Психично болен мъж отнесе 1000 лева глоба, защото е звъннал

...
Психично болен мъж отнесе 1000 лева глоба, защото е звъннал
Коментари Харесай

Психичноболен подаде сигнал за бомба в пловдивска болница, новият график за лечението му пречил да гледа мачове

Психично болен мъж отнесе 1000 лв. санкция, тъй като е звъннал и подал подправен сигнал за бомба в пловдивска болница. Причината е промяна на графика за хемодиализа, който съвпадал с програмата за футболни срещи по малкия екран.

Тъй като новият график за лекуването на мъжа не му разрешавал да гледа мачовете, той решил да си отмъсти като подаде несъществуващия сигнал. Макар сходни способи да бяха „ модерни” преди повече от 20 години и да се използваха от учениците, когато не се бяха подготвили за контролна работа, мъжът очевидно е решил, че и в „ наши дни” сходна постъпка ще му се размине.

Мъжът е пенсионер по болест с потвърдено психологичното заболяване – умствената недъгавост. Той страда от хронична бъбречна непълнота и от 07.06.2016 година е включен в стратегия за диализно лекуване. Медицинските процедури от Програмата се провеждали три пъти седмично по авансово направен график в дните понеделник, сряда и петък. За задачата, обвиненият употребил и профилиран превоз на болничното заведение от у дома до Пловдив и назад. В направения на 07.01.2020г. график били планувани разнообразни дни за осъществяване на процедурите – вторник, четвъртък и събота и друг начален час - 13,00 ч., спрямо тези от последните повече от три години. Извършената смяна основала съществено неодобрение у пациента, защото щяла да му попречи да гледа футболни мачове по малкия екран. Затова, решил да изрази несъгласието си като подаде сигнал за сложена бомба.

Снабдил се с телефонни номера на болничното заведение отишъл пощенската станция на града в който живее. Телефонните кабини не работели, което му попречило да извърши желанието си. Това обаче не го отказало и на идващия ден, откакто се върнал от следващата процедура от диализното лекуване, изискал от дете, което видял да си играе в центъра на града, да употребява мобилния му телефон, само че получил отвод. След няколко несполучливи опита да осъществя желанието си, на идващия ден, мъжът си хванал автобуса и пристигнал до най-близката поща в Пловдив. След като подал сигнала, отишъл да пие кафе на Главната и след това се прибрал.

От болничното заведение незабавно се обадили на 112 и на място пристигнали чиновници от Второ районно управление (на МВР), Криминална полиция и „ БОП”. Започнала незабавна инспекция за разкриване на експлозиви, а личния състав и пациентите на болничното заведение били евакуирани. Проверката траяла към час и половина, само че не били открити взривни субстанции и експлозиви, заради което достъпът до болничното заведение бил възобновен.

Мъжът бил открит и освободен от наказателна отговорност, като получил само санкция от 1000 лв.. Той обаче решил да апелира наказването на по-горна горна инстанция, като в претекстовете си показва „ очевидна неправда на наложеното наказване, заради несъответствието му със степента на социална опасност”. Според юристът му, психологичното заболяване на мъжа – умствената му недъгавост не му разрешава да схваща свойството и смисъла на осъщественото закононарушение.

Назначена е сложна правосъдно психиатрична психична експертиза, съгласно която мъжът е осъществил множеството поредни, разумни и дейни дейности в интервал от няколко дни, до цялостното реализиране резултата.

С оглед експертизите и доказателствата, като се изключи че удостовери наказването, съдът наложи и спомагателни 100 лв. глоба на мъжа, представляващи разходи по делото
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР