Психическата годност на служителите на реда се проверява само на

...
Психическата годност на служителите на реда се проверява само на
Коментари Харесай

Полицаите у нас минават психотестове само на входа на системата, повторна – само при сигнал

Психическата валидност на чиновниците на реда се ревизира единствено на входа на системата.
Прочетете още
Повторна инспекция има само за обособени чиновници и то по сигнал на техните ръководители или на сътрудници за рисково или деактивно държание. Това заяви Марияна Зарова, институт по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи, пред Нова телевизия. Регулярни инспекции за държание и психическа професионална валидност у нас не се вършат. В предишното е имала такава процедура, само че тя е била анулирана, а и психологът изясни, че тя е създавала напрежение в системата.

Повод за диалога са деянията на полицейско принуждение по време на протеста на футболните фенове по-рано този месец. Вчера Народното събрание взе решение за основаване на анкетна комисия, макар че вътрешният министър Калин Стоянов към този момент увери депутатите, че ограничения са взети, служители са отстранени, а не престават и други инспекции по обособени случаи. Все още стои и въпросът с исканата от премиера Николай Денков информация, а и евентуално оставка на Министерство на вътрешните работи шефа заради полицейското принуждение, въпреки отрицанието на това от другия детайл от сглобката с пост в държавното управление Мария Габриел. 

Сред около 10 души чиновници на реда минават през такава " изключителна инспекция "  за психическа валидност по сигнали. Самите сигнали са стимулирани от подозрения за корист с алкохол, несъразмерни отсъствия от работа или несъблюдение на служебни отговорности.

Марияна Зарова няма информация за инспекции по сигнали за полицейско насилие - нормално такива случаи се развиват с дисциплинарни производства и премахване от работа. Вероятно ръководителите до последно се пробват да повлияят по различен метод, съобщи психологът.

Зарова уточни, че в други страни има процедура да се вършат скрининги на 3 или 5 години, това са най-често всеобщи проби, като работата на психолози с служители на реда продължава изборно съгласно резултатите от самите проби.

В коментар на видеата, които бяха публикувани от митинга, Марияна Зарова съобщи: " Виждам хора, които са излезли от професионална роля. "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР