Психиатърът Цветеслава Гълъбова описа мрачна картина на родната действителност, като

...
Психиатърът Цветеслава Гълъбова описа мрачна картина на родната действителност, като
Коментари Харесай

Цветеслава Гълъбова: 30 години създаваме психопати, семейството умря

Психиатърът Цветеслава Гълъбова разказа мрачна картина на родната реалност, като разяснява корените на нещата, с цел да се стигне до принуждение, експанзия и поредност от убийства. Според нея процесът е доста дълъг.

„ Това не е отключване на експанзия, а развой на образуване на психопатни персони. Този развой тече в България повече от 30 години и в неговата основа стои неналичието на фамилна среда. Българското семейство като институция, като съществена клетка на обществото, както се наричаше в миналото, към този момент го няма. Не е в будна кома, а просто го няма. Заринато е от отпадъци, от чалга, от политическа надменност и двуличие, от безочливост. И тази клетка на обществото умря, а в фетиш са издигнати парите, имането, властта, опцията да си на върха. Днес е горделивост да си недодялан, нахален, да лъжеш, да мамиш. ”, изригна терапевтът. 

Според Гълъбова тъкмо поради неналичието на естествена фамилна среда, в която се слагат темелите на личността, израстват несигурни, нестабилни персони, без вътрешни устои, без познания за това кое е редно и кое не, кое е морално и кое не. Тези персони, по думите на психиатъра, са подготвени да минават всевъзможни граници. 

Резултатите са - убийства, принуждение, експанзия по пътищата,  злоупотреба с опиати, алкохол: една тотална психопатизация на обществото.

На въпрос дали насилието ще се разраства във всички сфери, Гълъбова отвърна, че това ще се случи.   

„ Ние вършим неточност във връзка с доста публични сфери, вкл​ючително и в моята, в психиатрията. Не си даваме сметка, че обществото съставлява система и като заложиш на входа бомби, на изхода те няма по какъв начин да не гърмят. Ние се борим с следствията. Увеличават се санкции, надзор. Само че на входа на системата залагаме фалшив материал. И няма по какъв начин на изхода резултатът да бъде друг. Колкото и да вдигнем наказванията, какъвто и надзор да упражняваме, резултатът няма да бъде различен, тъй като насилието и експанзията се възпроизвеждат като поведенчески модели. 

Всеки от нас вижда такива модели в фамилията си и стартира неумишлено още в детска възраст да ги копира. ”, съобщи психиатърът.

Ако в фамилията назоваваме лекарите „ убийци в бели престилки ”, в случай че споделяме - „ оня даскал е по-прост от тебе ”, това също е образование, посочи Гълъбова.

Ако детето вижда, че татко му  се качва в колата, откакто е пил бира, тъй като била „ шофьорска ”, естествено, като порасне, ще желае да прави като баща си, даде още образци тя.

Вече имаме цели генерации, които отгледахме в безхаберност, в презадоволяване на материалните потребности. Вместо да изслушаме проблемите на детето, му даваме 200 лв. да иде в мола да се забавлява  с другари. Извинението е, че родителите са изтощени - работят, с цел да обезпечат на детето „ всичко ”.

Психиатърката бе безапелационна, че прочувствените потребности не могат да бъдат заместени от изкуствения разсъдък. Човешката топлота, общуването, прегръдката са незаменими, безапелационна е тя.

И след това се чудим какво правели децата ни във виртуалната действителност, кой щял да ги излъже. Ще ги излъжат, несъмнено - това дете има потребност от другарство. И като се откри умопобъркан педофил, който да му приказва забавно, детето доста елементарно ще се полъже.

Гълъбова уточни, че политиците са основна част от тази картина с моделите на държание, които постановат. „ А политиците ни лъжат, и то доста. Най-откровено и безочливо актуалните ръководещи ни споделят, че не се понасят едни други, че си нямат доверие, а желаят ние да им имаме доверие, че работят за нас. Това е цинизъм. ”, изясни без задръжки тя.

Политиците правят неправилни неща - живеем от скандал в скандал. Това също е детайл от психопатизацията на обществото, и то доста значителен детайл. Няма я тази здрава социална атмосфера, в която непозволените, неприличните и аморалните действия да бъдат осъждани.

Според Гълъбова, в семейство със здрави прочувствени връзки сред родители, деца, баби, дядовци, където се споделя, а не се размятат пари, с цел да „ ми се махнеш от главата ”, използването на дрога се среща доста по-рядко. 

Арогантността, алчността, желанието непременно да се има доста отчуждават хората. И когато това се случи в семейство, в което детето подраства, има потребност от прочувствена съгласуваност, от топлота, е доста елементарно то да тръгне по пътя на дрогата, увери тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР