Прясно ремонтираната и обновена улица „Алабин” е на път да

...
Прясно ремонтираната и обновена улица „Алабин” е на път да
Коментари Харесай

Задава ли се ново блокиране на центъра на София?

Прясно ремонтираната и актуализирана улица „ Алабин” е на път да се трансформира в нова злокобна транспортна запушалка в идеалния център и да сътвори куп проблеми и несгоди за столичани и гостите на града, сигнализират от съдружие „ Кинопамет”.
Причината е допълнително от странното решение на Националния институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/ да даде „ зелена улица” за трансформацията на именития кинотеатър " Европа Палас " на ул. " Алабин " 35 в огромен супермаркет за хранителни артикули, към който обаче няма планувано нито едно паркомясто. Скандалната липса на въпросните наложителни паркоместа, включително даже на такива за паркиране на коли на хора с увреждания, е в крещящо нарушаване на издадената от Министерство на регионалното развитие Наредба № 2 от 29 юни 2004 година за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии /обн. Дъждовни води. бр.86 от 1 октомври 2004 г./, акцентират от гражданското съдружие. Най-големите проблеми обаче ще дойдат с всекидневното зареждане на бъдещия хипермаркет със стока – тежкотоварните коли ще бъдат принудени да стопират за разтоварваване напряко на уличното платно на " Алабин " 35 в нарушаване на Правилника за използване на Закона за придвижването по пътищата и ще блокират по този начин за дълги шпации от време придвижването по тясната еднопосочна улица, като ще затрудняват с това даже и прекосяването на трамвайните мотриси по обновеното им трасе. Разбира се, огромните дизелови камиони и бусове, обслужващи и от време на време зареждащи с артикули въпросния нов супермаркет, ще „ допринесат “ в немалка степен освен за равнището на щума, само че и за повишение на замърсяването на въздуха с фини прахови частици в идеалния център на столицата, което също буди паника, означават от съдружие „ Кинопамет”.
От неправителствената организация чакат отговори от кмета на Район " Средец " Мария Ачкова и от Дирекция " Общински строителен надзор " за какво бе позволено изтърбушването и преустрояване с смяна на предназначението на фамозния кинотеатър " Европа Палас " в хипермаркет без паркоместа, откакто се знае, че емблематичното кино, намерено през 1938 година и дело на забележителния български проектант Асен Михайловски, е със статут на недвижима културна полезност и е част от архитектурно-строителния отбор от историческия градски център на столицата. Защитеният статут на киното се дължи обаче освен на обстоятелството, че то попада в територия с културно историческо завещание - „ Зона на исторически развилия се публичен градски център /А-1/ “, част от групова недвижима културна полезност. Нещо повече – именитото столично кино " Европа Палас " е ситуирано в Археологически резерват “Антична Сердика и Средновековен Средец”, признат с Постановление на Министерски съвет № 36 от 01.06.1976 година
Историко-археологическият резерват " Сердика - Средец " се намира на територията на централното историческо ядро и обгръща площта на античния и феодален град с граници по улиците: " Алабин ", " Леге ", " Сердика ", " Триадица ", " Веслец ", " Екзарх Йосиф " и " Княз Борис І ", прецизират от съдружие „ Кинопамет” и припомнят, че страната е длъжна да закриля и съхранява културното ни завещание за обезпечаване опазването му в полза на обществото.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР