Пряка заплаха за въвличането на България във военни конфликти няма.

...
Пряка заплаха за въвличането на България във военни конфликти няма.
Коментари Харесай

Министър Стоянов: 15 страни подписахме писмо за намерение за създаване на щит на европейското небе

Пряка опасност за въвличането на България във военни спорове няма. Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов в Брюксел след срещата на министрите на защитата от НАТО.

" 15 страни подписахме писмо за желание за основаване на така наречен щит на европейското небе - система за противовъздушна защита. Тя е в цялостен синхрон с желанието на Европейски Съюз да организира общи публични поръчки. Такава е и тази и аз подписах писмото за желание, уповавам се идващото постоянно държавно управление да продължи тази самодейност ", сподели Стоянов.

Подобни системи има в Съединени американски щати и Израел, уточни министърът. Желанието на европейските сътрудници е системите да бъдат създавани в Европа. България също може да има присъединяване - със програмен продукт или механика, само че това занапред ще се прецизира.

На срещата с министрите не е коментирана тематиката за замесването на България във взривяването на Кримския мост.

" Втората значима тематика бяха интервенциите на НАТО и Европейски Съюз - потвърдихме нашето присъединяване в задачите в Косово и Ирак. Особено внимание осигурихме в задачата в Алтеа, защото имаме 100 военнослужещи там и тази задача би трябвало да бъде продължена, само че за това би трябвало резолюция на Организация на обединените нации, която чакаме през ноември ", сподели още Димитър Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР