Пряка намеса във вътрешните работи на Северна Македония. По този

...
Пряка намеса във вътрешните работи на Северна Македония. По този
Коментари Харесай

Олигарх номер 1, чиято партия се разпада. Македонският вицепремиер нападна Борисов, Радев и Главчев

Пряка интервенция във вътрешните работи на Северна Македония. По този метод вицепремиерът на Северна Македония Александър Николоски дефинира поисканата му оставка от страна на водача на ГЕРБ Бойко Борисов , представен от Българска телеграфна агенция.

Новината идва, откакто преди седмица напрежението сред София и Скопие ескалира след неофициална среща на македонската президентка Гордана Силянковска – Давкова с българския ѝ сътрудник Румен Радев в София. Малко след нея Николски назова Радев „ некултурен хазаин “ и упрекна България, че се държи „ по-мизерно “ от някои македонски политици поради това, че в президентството не беше сложено знаме на Северна Македония.

В отговор на думите му в края на предходната седмица Бойко Борисов изиска оставката н Николски от поста му.

ВМРО-ДПМНЕ , чиито представители са Силянковска-Давкова и Николоски, заема твърда позиция по отношение на България, като отхвърля да извърши едно от изискванията за започване на договарянията на Скопие за присъединение към Европейския съюз (ЕС) - регистриране на на Северна Македония.

В неделя, в изявление за македонска телевизия, Николоски сподели, че изявлението му, обвързвано с визитата на Силянковска в България, е било в съгласие с премира на Северна Македония Християн Мицкоски .

Той добави, че това е най-малкото, което е можел да каже за „ изчезналото знаме “.

„ Това, което Бойко Борисов направи, единствено демонстрира какво в действителност желаят те, а точно да диктуват политическите процеси в Северна Македония “, сподели Николоски.

В изявлението си той дефинира Борисов като „ олигарх номер едно в България, чиято партия се разпада “, „ някогашен министър председател, упрекнат в корупция “, както и като „ ръководител на политическа партия с проруски позиции, която не признава Северна Македония “.

В изявлението си Николски сподели, че вместо да се извини на Скопие, Румен Радев е почнал да наскърбява „ всички нас “. По думите на македонския вицепремиер „ група от 20 политици и историци “ е съумяла да скапе връзките сред двете страни.

„ В България има министър председател, на който народът не му знае името. Какво желае той? Ако може и тези избори да са несполучливи, с цел да остане още малко на власт “, сподели Николоски по адрес на служебния министър председател Димитър Главчев .

През 2022 година, откакто България и подвигна ветото си върху евентуалното участие на Скопие в Европейски Съюз. ВМРО-ДПНЕ - партията, от която е Силяновска, е твърдо срещу това условие.

Още преди националистическата партия да пристигна на власт обаче, връзките на Радев със страната бяха обтегнати. През 2023 година той сподели, че Северна Македония за участие в Европейски Съюз и прикрива неналичието на промени с лобиране. След това насочи същите рецензии в писмо до европейските институции. По това време на власт в Скопие беше прозападно държавно управление.

След встъпването ѝ в служба Силяновска за първи път организира среща с Радев през септември.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР