Прозорецът на Запада към руската икономика се затваря. Това пише

...
Прозорецът на Запада към руската икономика се затваря. Това пише
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Прозорецът на Запада към руската икономика се затваря

Прозорецът на Запада към съветската стопанска система се затваря. Това написа Георги Кънчев в коментар на обстановката в Русия в условия на наказания за The Wall Street Journal.

През последните дни управляващите стопираха да разгласяват данни за държавния дълг, комерсиалната статистика и производството на нефт . Централната банка ограничи размера на финансовата информация, която локалните банки би трябвало да разгласяват постоянно, до момента в който управляващите работят по законопроект, забраняващ на кредиторите да споделят данни с непознати страни.
 Прибалтийските страни желаят повече наказания против Русия
Прибалтийските страни желаят повече наказания против Русия

Необходимо да се понижи способността на Русия да финансира войната си в Украйна

Нарастващото " затъмнение " е част от напъните на съветските управляващи да защитят стопанската система и локалните компании от спомагателни наказания .

Ограничените данни значат, че Вашингтон и Брюксел ще имат по-малко видимост за това дали и по какъв начин техните наказания се отразяват на съветската стопанска система, което прави по-трудно намирането на нови цели и прецизирането на бъдещите кръгове от наказания.

" Опитват се да замъглят икономическата картина ", разяснява Елина Рибакова, зам.-главен икономист в Института за интернационалните финанси. Имаме забрани за съветските медии и в този момент същото важи и за достъпа до статистика. Желязната завеса се надига от двете страни. "

Санкциите отрязаха Москва от огромна част от западната финансова инфраструктура. Икономистите предвиждат дълбока криза, съчетана с инфлация. Безработицата в Русия нараства на фона
 В Китай отхвърлят да работят с съветски банки поради наказания
В Китай отхвърлят да работят с съветски банки поради наказания

Си Дзинпин подлага на критика глобите против Москва, само че китайски компании и банки съблюдават търговски и финансови ограничавания

Миналата седмица клон на съветското енергийно министерство, който разгласява месечни данни за производството и износа на нефт, съобщи, че лимитира " разпространяването на информация, която може да се употребява като спомагателен напън върху съветския пазар и неговите участници ", заяви ТАСС.

Агенцията е спряла за неопределен срок разпространяването на месечни данни за рандеман на недопечен нефт, както и данни за доставките на мазут от съветски рафинерии и газопреработвателни фабрики към вътрешния и експортния пазар.

Такава информация от един от най-големите производители на нефт в света е от решаващо значение във време на високи цени на суровия нефт. Руският президент Владимир Путин неотдавна сподели, че западните наказания са затруднили енергийната промишленост на Русия. Докато наблюдаващите на петролни данни имат повече от един метод за събиране на статистически данни, в това число следене на танкери и информация от търговци, неналичието на навременни публични данни за Русия би затруднила наблюдението на световните доставки.

По този метод рестриктивните мерки на данните оказват помощ " да се замъгли картината на проблемите, пред които е изправена съветската енергийна промишленост ", разяснява Михаил Крутихин, сътрудник в самостоятелната консултантска компания RusEnergy.
 Шефът на Европейска комисия дойде в Индия, ще убеждава за по-твърда позиция към Русия
Шефът на Европейска комисия дойде в Индия, ще убеждава за по-твърда позиция към Русия

Урсула фон дер Лайен е на двудневно посещаване

" Затъмнението " обаче не е цялостно, защото държавното управление към момента разгласява съществени данни като тези за инфлацията, брутния вътрешен артикул и голям брой други данни. Но обсегът на изданията се стеснява.

Във вторник Централната банка спря публикуването на графика за погашение на външния дълг, който нормално излага външния дълг, който Русия би трябвало да заплати, в график, основан на неговия падеж. Плащането на външния дълг се трансформира в сензитивен въпрос, защото Москва е на ръба на несъблюдение на интернационалните си облигации. Тъй като огромна част от нейните задгранични запаси са глобени, Русия към този момент не може да прави избрани заплащания в долари. По-рано този месец S&P Global приведе Русия в несъблюдение по кредитния си рейтинг по външния дълг, откакто държавното управление се опита да извърши заплащане по доларови облигации на вложители в рубли.
 Шрьодер: Неизбежно е да се договаря с Русия
Шрьодер: Неизбежно е да се договаря с Русия

За да може стопанската система ни да действа, би трябвало да се поддържат контактите

Говорител на съветската централна банка не е дал отговор на искане за коментар.

Миналия месец Централната банка съобщи, че краткотрайно ще понижи размера на финансовата отчетност, изисквана от кредиторите , с цел да " ограничи рисковете на кредитните институции, свързани със глобите, наложени от западните страни ".

Изключването на данните " може да повлияе на дизайна на глобите, изключително на финансовите наказания, в случай че липсва значима информация ", сподели Мария Шагина, гостуващ старши помощник във Финландския институт по интернационалните връзки.

Затъмнението съставлява противоположен завой за Русия след рухването на Съветския съюз. Русия е работила години наред, с цел да усъвършенства кредитоспособността си с задгранични вложители и е била оценена като капиталов клас преди войната.

Докато формалните статистически данни от други нововъзникващи пазари постоянно са подложени на критика от анализатори и интернационалните институции за тяхното качество на данните или държавно въздействие, съветските данни са необятно признати от самостоятелни икономисти.

" Преди беше: Публикувайте го, в случай че няма причина да го скриете. Сега наподобява по този начин: Скрийте го, в случай че няма причина да го публикувате ", съобщи Янис Клуге, специалист по съветската стопанска система от Германския институт по интернационалните въпроси и въпроси на сигурността. " Докато данните не са прекомерно политически, статистиците могат да продължат да ги разгласяват. "

Едно изключение бяха формалните данни за смъртността по време на пандемията, които разкриха противоречие сред по-ниските публични смъртни случаи от Covid-19 и доста по-високата свръхсмъртност. Анализаторите упрекнаха Русия, че подценява смъртните случаи от Covid-19 и омаловажава тежестта на пандемията - обвиняване, което съветските управляващи отхвърлят.

Сега рестриктивните мерки, наложени на формалната статистика, са доста по-широко публикувани — и икономистите чакат наклонността за ограничение на данните да продължи.
 Европейска комисия: Възможно е заплащането на газа в рубли без да се нарушават глобите против Русия
Европейска комисия: Възможно е заплащането на газа в рубли без да се нарушават глобите против Русия

Все още обаче не е ясно по какъв начин ще работи сходна процедура

" Предизвикателството пред нас е все по-голямо и може да стигнем до точка, в която от сателитни фотоси да вършим заключения за това какво се случва в съветската стопанска система ", сподели Рибакова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР