Проявата ще се проведе от 25 до 30 април в

...
Проявата ще се проведе от 25 до 30 април в
Коментари Харесай

България ще има представители и сред официалните лица на Световната купа по хандбал във Варна

Проявата ще се организира от 25 до 30 април в Двореца на културата и спорта с присъединяване на 12 тима от 6 континента

Българските рефери Георги Дойчинов и Юлиан Горецов ще управляват срещи от Световната купа по хандбал за мъже във Варна (25-30 април). Двамата към този момент натрупаха доста стабилен опит на интернационалната сцена и досега имат 95 мача в Европа –  на три Европейски шампионати за подрастващи, дуели на национални тимове за мъже и дами,  срещи от Шампионска лига и останалите европейските клубни шампионати. Свирили са и на три Световни шампионати за подрастващи. Общо осем съдийски дуета ще управляват срещи на Световната купа, като останалите седем са представители на Хърватия, Кувейт, Люксембург, Северна Македония, Оман, Уругвай и Узбекистан.

Михаил Башев пък ще бъде един от осемте механически делегати на Международната федерация по хандбал (IHF) в шампионата. За Башев това ще бъде следващо присъединяване във конгрес под егидата на Световната централа. Той към този момент е бил на четири международни шампионати, по две за мъже и дами, два пъти взе участие и в международното клубно състезание за мъже. Останалите делегати на шампионата ще бъдат от Аржентина, Дания, Германия, Унгария, Израел, Кувейт и Полша.

Любопитен факт е, че Дойчинов, Горецов и Башев получиха IHF статут по време на миналата Световна купа, на която страната ни беше хазаин през 2017 година. Тримата се показаха превъзходно на курсовете за съдии и делегати, които вървяха редом с провеждащия се в Габрово и Велико Търново шампионат. Тогава Дойчинов и Горецов управляваха три от срещите на шампионата, а Башев беше механически пратеник на 10 мача, в това число и финалите.

Международната федерация по хандбал гледа доста съществено на конкуренцията, която е рожба на международната централа от 2015 година. Доказателство за това е фактът, че в България ще дойдат двама от членовете на изпълнителния комитет на IHF – Пер Бертелсен (Дания), който е и ръководител на комисията по организация и надпревари в интернационалната централа, и Пер Мортен Сьодал (Норвегия), който пък управлява комисията за разпоредбите на играта и съдийството. Във Варна ще бъде и шефът надпревари в IHF – Патрик Стръб (Германия).

В момента националният ни тим, воден от старши треньора Илиян Василев и треньорите Димитър Николов и Николай Георгиев организира предварителен лагер във Варна.

В конкуренцията ще вземат присъединяване 12 тима. Европейските отбори са Андора, Азербайджан, Кипър, Англия, Молдова, Малта и България. Представители на останалите континенти ще бъдат Австралия, Куба (Северна Америка и Карибите), Гватемала (Южна и Централна Америка), дебютантът Индия (Азия) и Нигерия (Африка).

В първата фаза на Световната купа тимовете ще спорят в четири групи. България е в група „ D “ с Азербайджан и Нигерия.

Победителите от четирите групи ще се класират за полуфиналите, вторите ще спорят в потока за 5-8 място, а третите – за 9-12-то.

Входът в Двореца на културата и спорта във Варна е свободен.

Всички мачове от шампионата ще се излъчват на интернет страницата b1b.tv, а най-интересните срещи ще може да гледате по телевизия B1B.BOX.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР