Провокира сериозен интерес как може точно по Коледа да започне

...
Провокира сериозен интерес как може точно по Коледа да започне
Коментари Харесай

Боил Банов: Интересно е как разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров започва по Коледа

Провокира сериозен интерес по какъв начин може тъкмо по Коледа да стартира такова разрушение на знакови обекти. Това разяснява министърът на културата Боил Банов, откакто в празничните дни стартира разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров на столичния бул. „ Дондуков “.

„ Някак си не беше естествено “, сподели министърът пред БТВ.

В момента, в който разбрахме оня ден, спряхме незабавно разрушаването. Не мога да кажа за какво е почнало то, видях единствено отчасти документи. Днес е първият работен ден, в който ще създадем всички разяснения за какво, по какъв начин, дали е законно, или не, дали е морално, или не, сподели още той.

Къщата е знакова. Със сигурност не е индивидуален монумент на културата, само че би трябвало да влиза в колективен монумент. Всички тези елементи обаче ще станат ясни през днешния ден, добави министърът.

Той уточни, че постройката е изоставена от доста години.

„ В случаи като този страната, в лицето на съответната общината, може да предприеме две неща. Едното е да стартира да построява тази къща и да я ипотекира за сметка на притежателите, които, в случай че не могат да си заплащат ипотеката в действителност, да се отнеме в интерес на общината. Само че това става доста комплицирано, тъй като някой път притежателите са по 20 – 25 индивида и би трябвало да има автограф на всеки един от тях – процедура, която се жали в съда и става безкрайна. Другото, което може да направи, при обекти, които към този момент са посочили градивна неспособност да съществуват в тази визия, е да ги отстрани и да изисква преизграждане в същия тип “, сподели Банов.

За различен сходен нашумял случай – „ Двойната къща “ на бул. „ Васил Левски “, той съобщи: „ Очакваме някакви планове точно в тази посока и ще действаме единствено и само в тази посока “.

По думите му „ няма по какъв начин да се окаже, че там ще изникне нещо друго “.

„ Всичко може да се възвърне, всичко би трябвало да се възвърне и оттук насетне всичко ще се възвръща “, увери министърът.

В нищо не сме бутафорни, в НДК сега няма никаква бутафория. Това разяснява министърът на културата Боил Банов, който сподели напълно обновената Зала 3 на Националния замък на културата.

Залата ще бъде сърцето на идното председателство на България на Съвета на Европейския съюз, всички най-важни събития ще се организират в нея, уточни той.

„ Доволен съм, стана зала украшение, зала, която има голямо бъдеще и ще даде голямо бъдеще на НДК като конгресен център – уточни министърът. – Това е неповторимо оборудване. Такова нещо сега в Европа няма. Със сигурност! Такава зала, по този начин оборудвана, с такава визия, с такива благоприятни условия “.

Първата огромна среща в нея ще е на 12 януари.

За абсурда със скрития с екран стенна живопис на Йоан Левиев министърът повтори, че платното към този момент не е там, било е поставено единствено за проби и то на към 60 см от главното художествено платно. Стенописът не е обиден, акцентира той.

Всичко (всички други фрески и платна, бел. ред.) е намерено, всичко е реставрирано. То съставлява добавената стойност на Двореца на културата, която я няма на никое място в Европа “, уточни министърът.

По време на европредседателството ще промотираме НДК като световен конгресен център. Това е огромна част от неговото бъдеще, сподели още Банов.

По думите му не се поставя кръст на направеното в постройката по времето на Мирослав Боршош – културната стратегия и визия на НДК ще продължи да се развива. Тези пространства ще продължат да съществуват и ще се усвояват още пространства за просвета и изкуства.

Помолен да разяснява рецензиите за подбора на културната стратегия на европредседателството, министърът сподели: „ При мен наши и ваши няма. Затова пущам всичко на състезания, по тази причина всичко върша с комисии, с способени хора “.

„ В нищо не сме бутафорни по принцип, като страна, от доста време насам. В НДК сега няма никаква бутафория. Той е в действителност съществено място за развиване на култури процеси “, сподели Банов.

Министърът уточни, че инвестицията за ремонта на НДК е от бюджета, само че тя не е единствено за европредседателството, а ще остане за десетилетия напред. Дворецът е основно място, но не му беше юридически ремонт над 30 години, добави той. Ремонтирани са над 70% от постройката, а това, което не ремонтирано тотално, е реновирано, реставрирано.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР