Проверяват се трите електроразпределителни дружества, увери шефът на КЕВР Иван

...
Проверяват се трите електроразпределителни дружества, увери шефът на КЕВР Иван
Коментари Харесай

След безпрецедентните аварии: КЕВР проверява ЕРП-тата заради липсата на ток в половин България

Проверяват се трите електроразпределителни сдружения, увери шефът на КЕВР Иван Иванов по време на чуването му в Народното събрание.

Той, дружно с енергийният министър Румен Радев, беше извикан от групата на " Възраждане ", с цел да обяснят пред депутатите дали ще има погашение на обезщетения на за прекъсването на тока по време на снеговалежите на 25 и 26 ноември 2023 година

8 области в странаха са били обхванати от заповедта на минисъра на енергетиката и са имали повреди, сподели той. Енергийните предприятия не са задължени да изплащат обезщетени, по тази причина е потребност инспекция от страна на КЕВР, изясни Иванов. Съгласно закона отговорностите им са в градовете да се възвърне тока до 2 часа, а отвън - до 4 часа. Ако не могат до 8 часа би трябвало да уведомят клиентите. Ако до 24 часа не е възобновен тока, се заплаща 30 лв. на всеки клиент, по-късно в случай че продължава да няма ток - по 20 лв. на определни часове, стана ясно.

При ограничаващ режим, въведен от министъра на енергетиката, енергийните сдружения не са длъжни да изплащат обезшетения, инспекцията се прави за интервала след ограничаващия режим, увери Иванов.      

КЕВР не са понижили вложенията за ЕРП-тата, стана ясно още от чуването. Нужна е рационализация на цялата система, уточни още Иванов. По ПВУ имало над 1 милиарда лв. за ЕСО. 

Хората избират да имат ток, в сравнение с обезщетения от 20-30 лв., обърна внимание Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия и напомни, че хората са стояли без ток три дни. 

Проверявате ли наличността на спешните групи, с цел да са способни в границите на 2-4 часа да отстранят повредите, попита още той.  

Наличността на спешните екипи ще се ревизира като численост, увери Иванов. По думите му те са с висока професионална подготовка.  


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР