Проверките в района на Царево, където се случиха големите наводнения

...
Проверките в района на Царево, където се случиха големите наводнения
Коментари Харесай

Зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов: Няма прекомерна сеч в района на Царево

Проверките в региона на Царево, където се случиха огромните наводнения при започване на септември, са посочили, че няма несъразмерна сеч. Това увери пред БНР зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов.
 

Направени са инспекции за извършените сечи в седемте водосбора, където се случи бедствието в община Царево. Контролна комисия пък е направила инспекция на инспекцията. По думите на Маринов и двете инспекции са посочили, че сечта е с по-ниски размери от позволените.

 

" Водосбор 1 в региона на Лозенец – издадено е единствено едно разрешително за сеч за 2 куб. метра дървесина. Тя е единствено 0,02% от запаса на дървесината в целия водосбор. Вторият водосбор е в региона на къмпинг Оазис. За последните 5 години лесовъдските действия са водени единствено в 2 насаждения. Площта е 24,5 хектара, което е 4,8% от държавните горски територии. Предвидено е за прилагане 1820 куб. метра, а са добити 1487 – 82% от плануваното. Данните са сходни за всички водосбори – изрично. В тези насаждения няма противозаконна сеч ".

 

Благодарение на българския лесовъд в Странджа бедствието не е било с доста по-големи размери, безапелационен бе заместник-министърът в изявление за предаването " Преди всички ".

 

" Нивото на преваляванията е било над 330% месечната норма за 16 часа. Ако не беше работата на лесовъдите, бедствието щеше да бъде доста по-тежко ".

 

За отчета на WWF, съгласно който сред 25 и 30% от цялата сеч в България в интервала 2018 – 2022 година е противозаконна, Мирослав Маринов сподели, че на тях не им е ясна методиката, по която се е правил. Той не е склонен с числата, дадени от WWF. Според него процентът е към 3%.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР