Проверките в аптеките в този натоварен момент дори не спазват

...
Проверките в аптеките в този натоварен момент дори не спазват
Коментари Харесай

Главният прокурор ще следи продажбата на всяко хапче

Проверките в аптеките в този претрупан миг даже не съблюдават условията на спешния щаб да не се събират на едно място повече от двама души. Проверяващите са най-малко 10, настояват фармацевтите.

© Юлия Лазарова Намесата на прокуратурата в здравния бранш и в търсенето на нарушители след лекари и фармацевти става все по-мащабна.

С разпореждане на Върховна административна прокуратура от през днешния ден 200-те търговци на едро с медикаменти в България би трябвало всяка вечер да дават в Националния съвет по цени на медикаментите дълга информация какви типове медикаменти с рецепта и без рецепта са продали, в какво количество, на каква цена и коя аптека ги е получила.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мярката се вкарва, тъй като прокуратурата се сезирала по изявления в медиите за продажба на медикаменти в уеб сайтове, както и на цени неведнъж надвишаващи записаните в изискванията на изключително състояние и пандемия.

Прокуратурата към този момент направи инспекции в аптеките за далавера, като затрудни оптимално работата им, тъй като проверяващите в състав от 10-15 души на процедура желаеха всички документи за всичко. В последна сметка не откриха противозаконни продажби на медикаменти и основният секретар на Министерство на вътрешните работи разгласи, че не са открити случаи на далавера.

Освен това, отново по предложение на прокуратурата, в проектозакона за изключителните ограничения беше записан текст, съгласно който лекарите, които отхвърлят да лекуват ковид, ще подлежат на пробация и санкция.

Заповядайте хиляди страници дневно

В складовете за медикаменти има наличия от към 15-20 хиляди позиции и всекидневните доставки съставляват хиляди страници, които не е ясно кой ще преглежда, тъй като целият съвет по цените е общо от 40 души. Освен това нито дистрибуторите, нито аптеките си разрешават да продават над пределните цени, регистрирани в комисията. Това може да се засече и по касовите им апарати, които са вързани с Националната организация по приходите, и с регистъра на цените в Националния съвет.

Въпреки многократните предизвестия от лекарствения бранш, че дезинфектантите, маските и ръкавиците не са медикаменти и цените им не се контролират от страната, прокуратурата постанова това условие. Според адвокати с това разпореждане прокуратурата надвишава правата си да влияе върху изпълнителната власт, част от която в тази ситуация е Националният съвет по цените.

Отделно от това в проектозакона за изключителните ограничения беше включен текст, съгласно който търговците на едро няма да имат право да си слагат надценка по-висока от 15%, когато доставят здравна инсталация, защитни дрехи, маски и дезинфектанти, като също така би трябвало да показват декларация от производителя на каква цена са ги придобили.

Кой и по какъв начин контролира в лекарствения бранш

Лекарствата, както токът и водата, са една от контролираните от страната артикули. Те даже се контролират на равнище Европейски съюз. В българския закон от повече от 10 години е записано, че цената на равнище производител на едно лекарство с рецепта не може да бъде по-висока от най-ниската цена в целия Европейски Съюз. Това се ревизира посредством специфични мрежи за рефериране от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули и в случай че да вземем за пример във Франция здравните каси договорят по-ниска цена на някой медикамент, тя автоматизирано се понижава и в България.

Националният съвет дефинира освен цените, само че и какъв % от тях ще заплаща здравната каса, кои медикаменти и на какви цени ще купуват лечебните заведения и здравното министерство. Държавата покрива медикаменти с рецепта за към 1.2 милиарда лева

В съвета има указател и на цените на медикаментите без рецепта, като от 2013 година до неотдавна те бяха преднамерено замразени. В момента те могат да нарастват с темповете на инфлацията, която е ниска. Лекарствата без рецепта са артикули при грип, болки и други признаци, в една група се конкурират към 40-50 препарата и нормално те се продават под записаната оптималната цена.

Дефицитните маски и дезинфектанти са в категорията на медицинските произведения, които нямат регулация и производителите и вносителите ги продават на каквато цена пожелаят.
В България, за разлика от доста европейски страни, към момента не се продават медикаменти с рецепта през онлайн аптеките. През тях могат да се продават единствено лекарства без рецепта.

Ако някой уебсайт си разреши да продава медикаменти с рецепта или без рецепта, още повече с по-висока от оптималната цена, той мигновено може да бъде блокиран от службите, а притежателите му носят отговорност най-малко по закона за медикаментите. А със сегашната си интензивност да подрежда спомагателни и изискващи дълго време инспекции, прокуратурата натоварва още повече и без друго забавената поради спазването на разпоредбите за извършване на покупки работа на аптеките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР