Проверките на цените, по които в България се продават вносните

...
Проверките на цените, по които в България се продават вносните
Коментари Харесай

Започват нови проверки на цените на вносните храни

Проверките на цените, по които в България се продават вносните храни ще продължат и то още от другия месец. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов, представен от Българска телеграфна агенция.

На полемика, отдадена на европейските стандарти за храните, които позволяват отклонения в съставките на един и същи артикул, предлаган на разнообразни пазари, министърът разяснява, че цените са условно разбиране, само че фрапантни разлики от порядъка на 20 % не е обикновено да има.

Порожанов напомни, че експертна инспекция на цените на 30 храни от случайно определени страни е открила разлика в цените, като към десетина продукта са били фрапантно по-скъпи и към 15 - по-евтини. Най-обезпокоителни са били завишенията в някои от детските храни - до към 100 % и в някои от шоколадовите произведения - от 30 до 70 на 100.

По мотив на предлагането на омбудсмана Мая Манолова продажбата на артикул от една и съща марка, само че с разнообразни съставки, да бъде неразрешена със закон Порожанов разясни, че това би било допустимо единствено посредством общоевропейска регулация. " Безспорно не би трябвало да съществува двойно качество, само че това законово не може да бъде уредено, без да има единна европейска регулация. Затова всяка една самодейност в тази посока демонстрира солидарността на страните, които са пострадали, тъй като имаме скица за друго отнасяне на потребителя и нелоялни търговски практики ", сподели министърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР