Проверките на къщите за гости най-сетне произведоха виновен, макар и

...
Проверките на къщите за гости най-сетне произведоха виновен, макар и
Коментари Харесай

Несменяем чиновник с къща за тъща е уволнен за трети път

Проверките на къщите за посетители най-накрая създадоха отговорен, въпреки и индиректно. Преди 2 седмици земеделският министър Десислава Танева е наредила да бъде уволнен Янаки Червеняков. Той е началник-сектор в дирекция " Договориране по използване на ограничения по програмата за развиване на селските региони " във фонд " Земеделие ", което не е попречило тъща му да завоюва два европроекта, утвърдени от същия фонд. Единият план е за къща за посетители в село Попина лъка, община Сандански.

Това е третият опит за уволняване на Червеняков, като този път министърът се аргументира с уронване престижа на държавната администрация. През 2016 година Червеняков е отхвърлен, само че след това съдът го възвръща на работа. Проверка на " Капитал " открива, че той е уволнен на основание нелепа смяна в длъжностната характерност, като в процедурата по уволнението са позволени поредност от нарушавания, с които се залага анулацията й от съда и възобновяване на Червеняков на работа. След като се връща на работа, Червеняков излиза в неплатен отпуск. Той е уволняван и през 2014 година, само че за тогавашния случай няма информация.
Проверка в къщата на тъщата пък сподели, че тя не се употребява от туристи. Това обаче все още не е нарушаване, тъй като е минал интервалът, в който парцелът би трябвало да се употребява по предопределение. Любопитно е, че в региона на село Попина лъка има и друга къща за тъща - на някогашния към този момент зам.-министър на стопанската система Александър Манолев. Манолев също нямаше предпочитание да напуща поста си след абсурда, само че подаде оставка, откакто Върховната касационна прокуратура стартира да го ревизира. Не е известно прокуратурата да се е задействала във връзка с несменяемия специалист Червеняков.

КОНТРОЛ БЕЗ КРАЙ

В края на предходната седмица земеделският министър Десислава Танева подреди проверки на всички къщи за посетители, финансирани по ПРСР 2007-2013 година, за които 5-годишният мониторингов интервал не е изминал. От всички платени 746 проекта в интервал на наблюдаване са 288 туристически обекта. Общата изплатена дотация за тях от Европейския фонд за развиване на селските региони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лева Проверките целят да се откри на място дали обектите, които са в интервал на наблюдаване, работят по предопределение и развиват туристически действия. Инспекциите би трябвало да приключат до 30 юни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР