Проверки в две от най-големите австрийски търговски вериги - Била

...
Проверки в две от най-големите австрийски търговски вериги - Била
Коментари Харесай

Данъчни проверки в две от най-големите австрийски търговски вериги у нас

Проверки в две от най-големите австрийски търговски вериги - " Била " и ОМВ започнаха данъчните. Според финансовият министър това не е обвързвано по никакъв метод с условията на Австрия поради Шенген, нито е отговор на апела на бизнеса да се бойкотират австрийските артикули.

Националната организация за приходите стартира инспекции на австрийските компании " Била " и ОМВ. В комерсиалната хранителна верига на инспекция са изпратени и чиновници на Българската организация по сигурност на храните. При веригата бензиностанции проверяващи са и от Агенция " Митници ".

"...Проверките са регулярни и няма нищо извънредно или преднамерено в тях. Те не са ориентирани към съответни компании. В рамките на своите пълномощия Национална агенция за приходите прави контролни дейности за да откри съблюдава ли се данъчното и осигурителното законодателство и прелюдия нов режим за авансово обявление... ", декларира Румен Спецов, изп. шеф на Национална агенция за приходите.

Само преди ден ръководителят на една от най-големите работодателски организации у нас Васил Велев прикани за протест на австрийските артикули и по-твърда позиция на България поради частичния Шенген и изискванията на австрийското държавно управление.

Според финансовия министър Асен Василев обаче, днешните инспекции не са отговор на апела:

" Натиск не се оказва, текат инспекции несъмнено в 500-600 компании в страната. Снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече в сравнение с има. "

Асен Василев въпреки всичко изясни, че има засилени инспекции поради Шенген и австрийските условия:

" Това, което ние вършим, където в действителност има държание диференцирано по отношение на Австрия, това са инспекциите на Агенция " Митници ", където всички товари от и до Австрия минават цялостния набор от инспекции, с изключение на през БАБХ, минават през инспекция на рентген и в случай че се откри проблем там, минават и през ръчна инспекция на товарите. Това е по искане на австрийската страна за засилени инспекции на товари от и до Австрия. "

Именно това е провокирало опашки на границите.

Земеделският министър Кирил Вътев от своя страна разяснява, че е не е осведомен да е имало сигнали за нарушавания към Българската организация за сигурност на храните в проверяваната хранителна верига:

" Аз от вас слушам че текат такива инспекции. - Тоест от нас чувате? - Да. "

Призиви за протест на австрийски артикули имаше и в Румъния, само че още първоначално когато Австрия се разгласи срещу приемането на двете страни в Шенген. ОМВ е един от най-големите вложители и в северната ни съседка и също предстои на непрекъснат надзор, беше въведена и специфична такса за компанията.

Справка на Министерството на стопанската система у нас демонстрира, че Австрия е измежду най-големите вложители в България. Австрийските директните вложения възлизат на 5,5 милиарда евро към края на 2022 година, а стокообмена сред двете страни за първите девет месеца на 2023 година е 1,5 милиарда евро.

По тематиката работиха: Цв. Катанска, Ал. Марков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР