Проверки на всички спешни отделения в страната и на действащия

...
Проверки на всички спешни отделения в страната и на действащия
Коментари Харесай

След трагедията във Враца: Проверяват всички спешни звена в страната и стандарта за работата им

Проверки на всички незабавни отделения в страната и на настоящия стандарт за незабавна медицина разпореди здравният министър Асена Сербезова след нещастието, при която жена умря, откакто чака 40 минути за помощ в незабавното поделение на врачанската болница пред погледа на детето ѝ. За случая се разбра от видеоклип, публикуван от очевидци в болничното заведение.

Медицинската сестра на регистратурата, която е забавила приемането на умрялата пациентка, е уволнена.

Директорът на болничното заведение във Враца доктор Керемидчиев е уведомил здравният министър, че е освободил служителката на регистратурата, която е била дежурна по време на трагичния случай, само че съгласно Сербезова това не е задоволително. " Необходимо е да се направи инспекция дали това държание не се дължи на организационни пропуски. По тази причина бяха назначени незабавни инспекции от страна на РЗИ Враца и Изпълнителна организация “Медицински надзор”. Целта е да се откри има ли организационни пропуски, в това число направено ли е образование за нуждата от друго държание според от спешността на обстановките. В тази връзка ще бъде осъществен одит и на всички незабавни звена на лечебните заведения в страната за спазването на въведените условия по стандарта за Спешна медицина ", заяви Сербезова.

Освен това, тя е разпоредила и обзор на настоящия стандарт по незабавна медицина, както и по отношение на спазването на разпоредбите за вътрешния ред и съответните протоколи за държание.

" Целта е да се откри дали е нужна систематична смяна, с цел да няма обстановки, при които пациенти, близки и ние като общество да се усещаме безпомощни, тъй като бюрократични процедури са станали преграда пред противошоковата зала. За резултатите от тези инспекции българските жители ще бъдат осведомени ", съобщи здравният министър.

Тя разяснява и поисканата ѝ оставка от водача на " Възраждане " Костадин Костадинов поради случилото се във Враца, който настоя за отдръпването ѝ от поста като " честен акт ". В отговор Сербезова разяснява, че нейно морално обвързване е не да приказва от трибуната и да употребява човешки нещастия за политически цели, а да сътвори организация, с цел да усъвършенства системата, в която са натрупвани дефицити в продължение на десетки години.

" Нима е морално да се заблуждава обществото за броя на смъртните случаи, асоциирани с използването на ваксини? Или пък е морално да се тиражира заблудата, че имунизациите не са изпитани в клинични изпитвания? ", разяснява още Сербезова по адрес на Костадинов.

Прокуратурата желае екскхумация, околните не желаят

Същевременно прокуратурата във Враца изиска екскхумация и аутопсия на 43-годишната жена, която бе заровена през вчерашния ден. Това е належащо за правене на съдебно-медицинската експертиза, откакто прокуратурата се самосезира и проверява причиняване на гибел заради неведение или немарливо осъществяване на правно регламентирана активност.

Нейни близки, обаче, се оповестиха срещу екскхумацията. Те споделят, че са се примирили със гибелта ѝ желаят да бъде оставена да почива в мир.
За детето на умрялата ще се грижат нейните родители и сестра ѝ, Мъжът, с който е живяла на фамилни начала и я е закарал дружно с детето и в Спешното поделение, също желае да взе участие в развъждането му.

Близките на умрялата провеждат през днешния ден митинг пред врачанската болница, с цел да не бъде допускано повече бумащината и администрацията да бъдат поставяни над човешкия живот.

До смъртния излаз се стигна откакто 43-годишната жена лекувала безрезултатно в продължение на седмица вирусно заболяване по наставление от персоналния доктор вкъщи. В петък околните видели, че няма усъвършенстване и решили в понеделник да я заведат на доктор, тъй като през почивните дни нямало къде. Сутринта в понеделник дамата се събудила със затруднено дишане, извикали Бърза помощ, която не се отзовала и в последна сметка мъжът, с който живеела, я закарал в болничното заведение дружно с детето, с цел да не го оставят единствено у дома. В следствие се разиграва грозната сцена на регистратурата, която раздруса обществото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР