Проверки на РЗИ, полицията и Агенцията по храните е извършена

...
Проверки на РЗИ, полицията и Агенцията по храните е извършена
Коментари Харесай

Проверка показва: Въпреки забраната, продажбата на райски газ продължава

Проверки на РЗИ, полицията и Агенцията по храните е осъществена през миналата седмица в Благоевград. Една от задачите е била определяне на продажбата и използването на божествен газ. Но макар многочислените сигнали, нарушавания по този начин и не са установени. Наша инспекция обаче демонстрира какъв брой е елементарно малолетно лице да си купи балон с божествен газ в нощно заведение.
Часът е три след среднощ в известно заведение в Благоевград. Екипът на Българска национална телевизия съумява да си купи балон със неразрешения божествен газ против 5 лв.. 16-годишните момчета – също.
" Да, те знаят какво може да аргументи райският газ. Може да води до омайване, до загубване на равновесие, повръщане, сърцетуптене, стига се до припадъци.Но все пак употребяват ", сподели Магделена Рахова, ръководител на Общински съвет по наркотични субстанции – Благоевград.
Въпреки засилените инспекции през лятото, експертите признават, че е съвсем невероятно да се откри и да се потвърди продажбата и използването на божествен газ в нощните заведения.
" Аз там не разполагам със специфичен инструмент за инспекция. Мога да установявам единствено на момента, само че по какъв начин да потвърдя, че вътре в балона има такова нещо. Тоест нужна си е лаборатория. Необходими са проби, с които да се потвърди на момента ", уточни Бианка Равначка, шеф Отдел " Профилактика на заболяванията и промоция на здравето ".
" Контролът се прави единствено в индустриалните предприятия, в които се употребява този диазотен оксид и в заведенията за публично хранене ", сподели доктор Калина Милушева, шеф на ОД „ Агенция по храните “ – Благоевград.
Собственици на нощни заведения освен че нарушават закона, само че и натрупат солидна облага, върху която не заплащат налози.
" Това е едно вещество, към което се обръщат младежите, тъй като се постанова като мода, и единственото потребно нещо е облага за тези, които популяризират ", съобщи Магделена Рахова, ръководител на Общински съвет по наркотични субстанции – Благоевград.
" Винаги има някой, който употребява тези благоприятни условия за това да продаде, приказвам за незаконна към този момент продажба. Най-потърпевши са децата ни ", мисли Бианка Равначка, шеф Отдел „ Профилактика на заболяванията и промоция на здравето “ към РЗИ-Благоевград.
От влизане в действие на възбраната на продажбата на божествен газ, в Благоевградска област са санкционирани единствено 2 юридически лица. Нарушения при физически лица по този начин и не са потвърдени.
БНТ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР