Проверки, извършени в различни регионални здравни инспекции, са констатирали нарушения,

...
Проверки, извършени в различни регионални здравни инспекции, са констатирали нарушения,
Коментари Харесай

Откриха нарушения при доставките на антигенни тестове и предпазни средства

Проверки, осъществени в разнообразни районни здравни инспекции, са установили нарушавания, свързани с доставките на антигенни проби, защитни средства и дезинфектанти . Това заяви доцент Васил Пандов, шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето.

В изискванията на изключително състояние те се купуваха без оповестяване на публични поръчки , напомни Пандов. По думите му инспекциите са установили липса на бистрота, на информация за подписаните контракти и на отчетност.

Проверката е посочила, че при провежданите процедури от районните здравни инспекции, единичната цена на антигенните проби варира от 3.00 до 18.50 лева . Най-скъпи проби са купували в здравната ревизия в Смолян.

Само в пет от 28 здравни инспекции са били основани комисии, които да прегледат постъпилите предложения за проби. В 22 здравни инспекции са разгласили предложения за доставки, само че 13 от инспекциите не са заложили критерии за оценка. Анализът демонстрира, че информация за извършените процедури не се разгласява, липсват периоди за разглеждане на предложенията, липсват комисии, сложени са къси периоди за доставка или периоди по неотложност, което стеснява кръга на участниците, добави Пандов. Имаме данни, че някои здравни инспекции не са дали информация и на контролните органи.

Проверка на инспектората откри, че з дравните инспекции не са изпълнявали напътствията на Министерство на здравеопазването по реда на Закона за държавната благосъстоятелност, който изисква те да сформират актове за предаване на персоналните защитни средства и тестванията на лечебни заведения и на юридически лица на бюджетна прехрана, изясни Пандов.

При предаването на защитните средства и тестванията не са били избрани съответни чиновници, които да дават отговор за предаването им. Не е имало и съответен надзор при предаването на тестванията на лабораториите и дали в действителност тези лаборатории ги употребяват по предопределение, добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР