Проверката в Народният театър е приключила без открити нарушения ,

...
Проверката в Народният театър е приключила без открити нарушения ,
Коментари Харесай

Ще правим култура или пазар – Комерс, публика и повече субсидии


Проверката в Народният спектакъл е завършила без открити нарушавания, съобщи министърът на културата

Конфликтът в Народния спектакъл сега е в компетенцията на българския съд, съобщи министърът на културата Найден Тодоров пред Българска национална телевизия. По думите му артистичният митинг на Александър Морфов е излязъл отвън границите на това, което министерството може да направи. Все отново посочи, че в министерството е разкрил директория, в която са събирани документи за шефа Васил Василев.

„ Материали от инспекцията, която е завършила без открити нарушавания. Има мнения, само че нито едно от тях не е изрично за открити нарушавания, които да доведат до уволнението на Васил Василев, нито пък на Александър Морфов “.

Повече от половината театрални институти в България може да излязат в недостиг доникъде на годината, в случай че не се промени методът на финансиране в културата и не се поправят законовите промени от 2019 година, предизвести министърът. По думите му тогава са взети неверни политически решения, довели до срив във финансирането на театралните изкуства и парадоксално едно от нещата, които ги е избавило, са незабавните ограничения на страната по време на коронавирус рецесията.

Хроничното недофинансиране е част от културата от 90-те години насам, само че огромният проблем не е в неналичието му, а че то се разпределя погрешно - така наречен финансиране на численост, изясни Тодоров.

„ Говори се за комерс, тъй като колкото повече аудитория имаме, толкоз повече дотация ще имаме съгласно актуалното законодателство. Това разумно измества въпроса - ние ще вършим просвета или ще вършим пазар? Културният пазар е за едни структури, които не са обвързани с страната. Държавата би трябвало да работи за културата на обществото посредством своите институти и това не се случва “.

В момента няма потребност от суматоха, тъй като не се приказва за някакви фрапантни корекции във финансовата политика, в това число и в областта на културата, съобщи Тодоров. Коментира още, че би трябвало да се работи за почтено възнаграждение на хората на изкуството.

„ Ние даже не приказваме за високи заплати, а за относително почтени, тъй като заплатите в културния бранш са в областта на комичното. Не е безусловно неналичието на финанси, а методът, по който се финансира и това е тематика, която аз мога да слага на сътрудника, който ще ме наследи, мога да стартира подготовката, само че тази политика би трябвало да бъде осъществена от един постоянен кабинет “, съобщи министърът.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР