Проверката на Комисията започна преди две години. Това съобщи в

...
Проверката на Комисията започна преди две години. Това съобщи в
Коментари Харесай

Продължават проверките на БЕХ за монопол при газа

Проверката на Комисията стартира преди две години.

Това заяви в отговор на въпрос представител на Комисията по време на постоянния пладнешки брифинг, предава Българска телеграфна агенция.

Изпратихме нашите възражения, към този момент не мога да оповестя какви ще бъдат идващите стъпки, добави представителят. През март 2015 година Европейска комисия изпрати ревю на възраженията до БЕХ, с което заяви за предварителното си мнение, че холдингът може да е нарушил разпоредбите на Европейски Съюз с възпрепятстване на съперници да получат достъп до инфраструктура за транспорт на газ в нашата страна. Документите бяха изпратени и до дъщерните на БЕХ сдружения Булгаргаз и Булгартрансгаз.

Европейска комисия е на мнение, че жителите и бизнесът в Европейски Съюз следва да могат да се употребяват от по-конкурентни цени на силата и сигурност на доставките. За да се съревновават на българския пазар за доставка на газ, предприятията се нуждаят от достъп до газовата инфраструктура на БЕХ и Европейска комисия би трябвало да се увери, че се дава пълноправен достъп, разяснява при започване на процедурата еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.

Комисията се притеснява, че БЕХ и неговите дъщерни сдружения евентуално попречват съперниците да получат достъп до инфраструктурата, която им е нужна, с цел да работят сполучливо на пазара. Комисията има опасения, че БЕХ и неговите дъщерни сдружения са отказвали на съперниците си достъп до газопреносната мрежа и до националното газохранилище.

Ако опасенията са обосновани, това държание е лимитирало и продължава да лимитира конкуренцията на пазара за доставка на газ в България в прорез с разпоредбите на Европейски Съюз. Ако Европейска комисия стигне до заключението, че има доказателства за нарушаване, тя може да издаде решение за възбрана на съответното държание и да наложи санкция до 10 % от годишния оборот на сдружението.

Миналата седмица на закрито съвещание Народното събрание разиска случая. По информация от народния представител Таско Ерменков единомислещо депутатите са решили България да не признава виновност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР