Проверката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи

...
Проверката на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи
Коментари Харесай

Българската проверка установи двоен стандарт в седем продукта, продавани в Германия и у нас

Проверката на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) откри разминавания в наличието на част от изследваните артикули, които се продават на пазарите в Западна и Източна България. Въпреки това зам.-изпълнителният шеф на организацията Тодорка Янковска-Стефанова съобщи за Българска национална телевизия, че няма никаква заплаха за здравето на хората, които ги употребяват.

Тя посочи, че от изследваните 31 идентични продукта, които са купени от едни и същи хранителни вериги в Германия, Австрия и България, са засечени разминавания в състава на седем от тях. Те са в четири от петте изследвани хранителни групи. Оказва се, че само в месните артикули няма никаква разлика в качеството по отношение на храните в Западна Европа.

В една от газираните питиета е открито, че на немския пазар тя съдържа захар и въглеродна киселина, до момента в който на българския - фруктозо-глюкозен сироп и въглероден диоксид. В едно от маслата от млечната група има 82% наличие на мазнини на българския пазар, до момента в който в Германия този % е 80. Има и разлика при количеството какао, което се съдържа в някои от шоколадовите десерти. Тук разминаванията са и в двете направления. Един от десертите е с повече какао в България, а различен - в Германия. Едно от детските пюрета в Западна Европа пък е с повече олио от това, което се продава у нас.

" Разминаванията са в оповестената на етикетите на продуктите информация. Те са в границите на допустимото по избраните от Европейския съюз правила ", сподели още Тодорка Янковска-Стефанова.

Тя посочи, че са направени и спомагателни проучвания, с цел да се види дали няма някакви измами. При месните артикули е търсено наличие на непознат тип белтък, само че не е открит подобен. В млечните артикули не е открито да има наличие на немлечни мазнини. При безалкохолните пък няма съществуване на необявени оцветители или консерванти.

Предстои резултатите от проучването да бъдат систематизирани, след което земеделският министър Румен Порожанов ще ги даде на европейския комисар за отбрана на потребителите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР