Проверката е в изпълнение на основната цел на контролната дейност

...
Проверката е в изпълнение на основната цел на контролната дейност
Коментари Харесай

Сарафов разпореди пълна проверка на работата на районния прокурор на София

Проверката е в осъществяване на главната цел на контролната активност на прокуратурата за застраховане на точното и еднообразно използване на закона.

Инспекцията ще обхване активността на районния прокурор на София Невена Зартова, както по организация, управление и надзор на активността на СРП, по този начин също и по реализиране на надзор за съблюдаване на периодите за осъществяване на следствията и при упражняването на пълномощията, свързани с осъществяване на дисциплинарна отговорност на прокурорите по постъпили тъжби и сигнали; импортираните оферти в Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за налагане на дисциплинарни наказания; подхванати дейности за взимане на ограничения за процесуална насила по отношение на обвинени лица; срочното привършване на делата, осъществения надзор за това и други

В рамките на инспекцията ще бъде инспектирана работата на Зартова и в качеството й на наблюдаващ прокурор по преписки и досъдебни производства, включително и срочност на следствията, равномерност на дейностите и други

Със същата заповед основният прокурор е разпоредил инспекция на работата и на прокурора от Софийската районна прокуратура Радослава Каназирева, която е била наблюдаващ прокурор по досъдебното произвеждане за причиняване на гибел по несъобразителност на 22-годишната другарка на Чавдар Бояджиев, арестуван и упрекнат за двойното ликвидиране край село Лозен. На 6 април м.г. по време на съкровен акт Бояджиев удушил с колан младата жена. След като е арестуван, Софийският областен съд е определил мярка за неотклонение " подписка ".

Проверката ще обхване всички неприключени и решени от прокурора досъдебни производства, равномерност и срочност на следствието, мотивираност на постановените актове, осъществения надзор на взетите ограничения за процесуална насила по отношение на обвинени лица, както и натовареността на магистрата в последните три години.

Инспекцията в СРП е предоставена на екип от петима прокурори от Върховна касационна прокуратура, Апелативна прокуратура-София и Софийска градска прокуратура.

Срокът за показване на отчета от инспекцията е 11 септември 2023 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР