Проверка за теч на амоняк от инсталация за охлаждане в

...
Проверка за теч на амоняк от инсталация за охлаждане в
Коментари Харесай

След авария: Проверка за теч на амоняк в ловешко предприятие

Проверка за теч на амоняк от апаратура за изстудяване в ловешкото дружество " Мелта " АД направиха способените институции.

След постъпили три сигнала от жители - последният от тази заран, а първият от началото на предходната седмица, на място се събраха представители на Община Ловеч, Регионалната здравна ревизия, Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ)-Плевен, Инспекцията по труда, Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН), както и от полицията и Районната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". На инспекцията участва и кореспондент на Българска телеграфна агенция.  Живеещи наоколо жители сигнализират за остра миризма на амоняк. 

" Миризма постоянно е обикновено да има. Става въпрос за лек аромат, тъй като амонякът си е благоуханен. Аварийни обстановки, свързани с приключване на амоняк не сме имали, като се изключи предходната седмица, когато имахме дребна повреда.

Докато се опитвахме да я отстраним, се получиха няколко дни подред дребни утечки в процеса на работата ", съобщи изпълнителният шеф на предприятието Андрей Тенев.

По думите му повредата е станала на 8 май. При отстраняването ѝ е трябвало да се изтегли амонякът от цистерната, само че компресорите са поели въздух. " Следващите няколко дни ние трябваше да обезвъздушаваме системата,  което е обвързвано с изхвърляне на въздух, който мирише на амоняк. Сега сме купили течен амоняк, с цел да заредим системата и да проработи вярно ", сподели още Тенев и добави, че зареждането с амоняк т рябва да завърши през днешния ден.

Митко Митев от Инспекцията на труда в Ловеч уточни, че при инспекцията е открита миризма на амоняк и парене на очите, което демонстрира, че има излъчвания на амоняк в атмосферата от инсталацията.

По думите му служащите разполагат с персонални защитни средства, които са за работа с амоняк - костюми, противогази, само че при естествени условия не би трябвало да се употребяват. " Видимо има теч, т. е. усеща се чисто сетивно, най-вероятно и отвън рамките на завода.

Видяхме компрометирани елементи най-малко на 10 места. Ако съберем данни, че инсталацията заплашва живота и здравето на работещите, имаме пълномощия да спрем работата ѝ “, уточни Митев. Той добави, че ще напише наставление оторизирана лаборатория да мери концентрациите на амоняк в работните пространства.

На 19 против 20 май ще бъде осъществено 24-часово емисионно премерване на равнищата на амоняк в атмосферния въздух в зоната на жилищните квартали наоколо до хладилната апаратура, заяви Радослав Илиев, шеф на дирекция " Контрол и превантивна активност " в РИОСВ-Плевен. 

Андрей Тенев добави, че следва лицензирана компания за ремонт на такива съоръжения да извърши поетапна подмяна на компрометираните сектори от мрежата. Според резултатите от измерванията обаче може да се наложи прекъсване на инсталацията до премахване на неизправностите, уточни заместник-кметът на община Ловеч Даниел Колев.

Той добави, че, с изключение на замерванията на амоняк във въздуха, ще се създадат замервания и на шума, приближаващ от инсталацията, защото живеещите в близост хора се оплакват и от него.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР