Проверка в Гълъбово е установила замърсяване в „Брикел ЕАД“ в

...
Проверка в Гълъбово е установила замърсяване в „Брикел ЕАД“ в
Коментари Харесай

Ревизоро: Брикел пуши през прозорците, а държавата ще плащ...

Проверка в Гълъбово е открила замърсяване в „ Брикел ЕАД “ в Гълъбово. Това заяви министърът на екологията в оставка Емил Димитров по Българска национална телевизия. „ Ако не се решат тези проблеми, ни предстоят големи санкции – 200 милиона начална и по 100-200 хиляди дневно “, сподели министърът в оставка.

" Дали ще създадем акт или не и някой след 3 години ще заплати, няма никакво значение ", добави Ревизоро.

Станцията за замерване на замърсяването предходната година е отчела 28 пъти замърсяване, а тази единствено 2 пъти. Проверка е посочила, че замерването е правено единствено в почивните дни. „ Отидохме различен ден и видяхме, че коминът със очистваща апаратура не пуши, а димът излиза през различен комин и напряко през прозорците на предприятието “, описа Ревизоро.

Изпълнителният шеф на „ Брикел ЕАД “ Янилин Павлов опита да се включи и от думите му се разбра, че това не е дим от изгорели въглища, а въглищен прахуляк и би трябвало да се потвърди, че те са замърсителите.

„ Защо този прахуляк не пада на земята откакто излезе от прозорците и комина, а излетява във въздуха като пушек “, попита го иронично министърът на екологията в оставка.

Той предизвести, че е мъчно да бъде наложена санкция на „ Брикел “ тъй като съдът нормално споделя, че не може да се потвърди, че замърсяването е от предприятието. И по този начин санкциите от Европейски Съюз заплаща страната, а не частникът.

Емил Димитров прикани новите депутати да внимават с изявленията си на тематика RDE /Real Driving Emissions/, тъй като сега към България е ориентирана инвестиция за 1,2 милиарда евро, които ще отидат в друга страна, в случай че уплашим вложителите. „ При мен идват посланици, които са уплашени от това, което чуват от трибуната на Народното събрание “, сподели министърът в оставка.

Язовирите са цялостни на 85%-90% сега. „ Има още доста сняг да се топи, по тази причина би трябвало да леко да свалим язовирите “, сподели Емил Димитров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР