Проверка установи сирене, което съдържа над 75% вода, продаващо се

...
Проверка установи сирене, което съдържа над 75% вода, продаващо се
Коментари Харесай

Могат ли потребителите да разпознаят имитиращите млечни продукти

Проверка откри сирене, което съдържа над 75% вода, продаващо се на пазара. Оказва се, че това не е единственият млечен артикул, който е отвън нормите на законодателството. Има ли прийом за познаване на качественото сирене от имитиращия артикул разяснява Татяна Николова от БАБХ в студиото на .

" Аз съм страна на контролния орган, само че съм и консуматор. Аз също чета етикета. На пазара има млечни артикули, одобрени от законодателството ", сподели Николова и добави: " Отговорност на търговеца е правилно да осведоми потребителя и да показва информацията, предоставена от производителя ".

Тя разяснява новината за открито сирене, което съдържа над 75% вода, при взаимна инспекция от Агенцията по храните и сдружението " За налична и качествена храна ". " Нашите проучвания като способен орган потвърждават, че този случай е изключение ", сподели още Николова.

По думите ѝ са изследвани общо 38 сирена, като единствено 4 от тях са с отклоняване от условията на законодателството. Другите три проби са към нормата.

Нормативната уредба обаче не разрешава името на производителя да бъде оповестено обществено. " Към сегашния миг няма указател на компаниите и производителите - в тази ситуация отклоненията не са рискови, с цел да бъдат споделяни имената им ", уточни Николова.

Още по тематиката вижте във видеото.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР