Проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) е констатирала пропуски от

...
Проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) е констатирала пропуски от
Коментари Харесай

ВАП констатира пропуски на МВР при контрола за движение по пътищата

Проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) е установила пропуски от страна на органите на Министерство на вътрешните работи при реализиране на надзор за придвижване по пътищата. За тях ще бъде сезиран шефът на Националната полиция, оповестиха от държавното обвиняване.

Изводите си Върховната административна прокуратура е направила, сравнявайки резултатите от инспекция на окръжните и районните прокуратури в страната през 2015-а и 2016 година и инспекция през 2013-2014 година.

Това съпоставяне демонстрира понижаване на броя на формираните актове за административни нарушавания и електронни фишове, само че не поради неналичието на осъществени нарушавания, а поради пропуски в работата на проверяващите от Министерство на вътрешните работи.

В същото време доста се е нараснал броят на анулираните наказателни постановления. За това към този момент е бил сезиран шефът на Националната полиция. Макар нарочната инспекция на работата на органите на КАТ след верижната злополука на автомагистрала "Тракия " при започване на юли да е открила, че броят на наказателните постановления и електронните фишове е повишен, от прокуратурата считат, че към момента не може да се регистрира позитивна наклонност във връзка с качеството на административно-наказателната активност в по-голяма част от структурите на Министерство на вътрешните работи и по тази причина наново се упорства за предприемането на незабавни ограничения.

В съпоставяне с 2014 година и 2013 година бяха установени отрицателни резултати и пропуски в административно-наказателната активност на контролните органи, измежду които понижаване броя на формираните актове за определяне на административни нарушавания (АУАН) и електронни фишове, както и забележителен дял на анулираните наказателни постановления. Поради това беше сезиран шефът на Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП) за предприемане на организационни ограничения за възстановяване качеството на работата им и активизиране на активността на полицейските органи по управление спазването на разпоредбите за придвижване по пътищата, оповестяват от прокуратурата.

По мотив тежкото пътно-транспортно произшествие от 05.07.2017 година на автомагистрала Тракия, по напътствие на ВАП, ГДНП извърши контролна инспекция с еднакъв предмет, за интервала след осъществената интервенция на прокуратурата по миналата инспекция до края на първото полугодие на 2017 година

Според данните, приобщени вследствие на инспекциите, за интервала на контролната инспекция броят н формираните АУАН и електронни фишове е повишен доста спрямо предишно тествания интервал, което сочи, че вследствие на подхванатите ограничения по реда на надзора за правда от страна на ВАП е преодоляна отрицателната наклонност в тази тенденция.

Същевременно ВАП установи, че не може да се регистрира позитивна наклонност във връзка с качеството на административно-наказателната активност в по-голяма част от структурите на Министерство на вътрешните работи, видно от броя на анулираните наказателни постановления.

Ето за какво ВАП реши, че следва още веднъж да сезира шефът на ГДНП за нуждата от възстановяване качеството на работата при реализиране на административно-наказателната активност и прецизно съблюдаване на законовите условия при осъществяване на административно-наказателната отговорност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР