Проверка на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) установи, че

...
Проверка на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) установи, че
Коментари Харесай

Комисията за регулиране на съобщенията може да глоби БНР със 100 хил. лева

Проверка на Комисията за контролиране на известията (КРС) откри, че прекъсването на стратегия " Хоризонт " на Българското национално радио (БНР) е непозволено, тъй като не са били налице нормативно открити учредения за това. В известие на уеб страницата на регулатора се показва, че на 17 септември на държавната медия е формиран и връчен акт за определяне на административно нарушаване. Глобата планувана в закона е от 10 хиляди до 100 хиляди лв..

Днес е последният ден, в който глобата може да бъде обжалвана. От КРС не дават обаче информация дали това е било направено.

От КРС прецизират, че инспекцията е почнала на 13 септември. Установено е, че БНР е нарушило изискванията на издаденото от регулатора позволение за прилагане на радиочестотен набор за аналогово радиоразпръскване.

" От БНР не са предоставени доказателства за съществуване на механически проблем, наложил спирането на излъчването на стратегия " Хоризонт ". Констатирано е, че и двете стратегии на БНР " Хоризонт " и " Христо Ботев " употребяват един и същи оптичен транспорт сред БНР и " НУРТС България " ЕАД, който на 13 септември не е бил преустановяван. Не е установено спиране на излъчването на стратегия " Христо Ботев ". ", прецизират от КРС.

От инспекцията на комисията е открито още, че на 13 септември в интервала от 9 до 17 часа е планувана годишна техническа профилактика само на РРТС " Белоградчик ", РРТС " Ивайловград " и РРТС " Трещеник ". Регулаторът направи и последователност на събитията.

" В хода на инспекцията беше открито, че на 12 септември в 9:26 ч. техническият шеф на БНР е изпратил електронно известие до началника на отдел " Радиоразпръскване " на " НУРТС БЪЛГАРИЯ " ЕАД с искане да бъде прекъснато излъчването на стратегия " Хоризонт " на 13 септември на територията на цялата страна за времето от 6 до 11 часа заради профилактика на студийния комплекс. На 12 септември от " НУРТС БЪЛГАРИЯ " ЕАД е изпратено електронно известие до техническия шеф на БНР, че няма да се подава сигнал на стратегия " Хоризонт " в желаното време. На 13 септември в 8:07 ч., още веднъж посредством електронно известие, от техническия шеф на БНР е поискано възобновяване на сигнала на стратегия " Хоризонт " в 10:20 ч. ", написа в отчета на комисията.

От Българската телекомуникационна компания (БТК) е била изиска информация има ли регистриран сигнал от БНР за оптичния транспорт сред БНР и " НУРТС БЪЛГАРИЯ " ЕАД. Констатирано е, че към 14:54 ч. на 13 септември за предходните 48 часа в БТК не е постъпил сходен сигнал.

В последна сметка КРС е открила, че не са били налице нормативно открити учредения, които да дават право на БНР да прекъсне излъчването на стратегия " Хоризонт ".

Прокуратурата също разгласи, че невижданото прекъсване на ефирното лъчение на стратегия " Хоризонт " на БНР за близо 5 часа на 13 септември не се дължи на профилактика. Не е съществувал механически проблем, който да изисква спиране на сигнала, а отговорността за решението е на техническия началник на държавното радио Пламен Костов, който ще бъде разследван за закононарушение по работа. Повече за следствието на прокуратурата четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Натискът над БНР (44)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР