Проверка на Изпълнителна агенция Медицински надзор в МБАЛ-Сливен е установила,

...
Проверка на Изпълнителна агенция Медицински надзор в МБАЛ-Сливен е установила,
Коментари Харесай

Връзването на новородени в сливенската болница е нечовешко

Проверка на Изпълнителна организация " Медицински контрол " в МБАЛ-Сливен е открила, че във вътрешния устав на болничното заведение е одобрено децата да се връзват. Това разкри доцент Васил Пандов, шеф на кабинета на здравния министър в оставка Асена Сербезова.

" Става дума за нечовешко отношение, изтезаване на новородени деца в българско лечебно заведение ", разяснява Пандов. И добави, че изпълнителният шеф на лечебното заведение носи отговорност за протичащото се.

По думите му, също така нарушаване, на място са установени и други, касаещи публични поръчки. " Не са спазени правила от страна на изпълнителите при обезпечаване на гаранции. Има несъгласия в прогнозната стойност ", уточни той.

Междувременно през днешния ден стана ясно, че отговорностите на държавните лечебни заведения са 600 млн. лв., това съобщи здравният министър Асена Сербезова. " Към 31 март 2022 година отговорностите на държавните лечебни заведения са в размер на 600 млн. лв.. Просрочията възлизат на 113 млн. лв. ", сподели тя на брифинг.

По думите й всички лечебни заведения са показали бизнес стратегии за идните три години. " Одобрили сме три от тях. В другите има изчезнали данни, липса на ангажимент и съществуване на педантизъм. Изготвени са писма за преправяне на стратегии. При 7 лечебни заведения с влошени индикатори са изискани оздравителни проекти. Назначила съм инспекции на постъпили сигнали, образец за това е " Майчин дом ", разгласи тя. И добави, че 64 инспекции на Инспектората към Министерство на здравеопазването са осъществени от началото на годината, а за цялата 2021 година са 61.

" Звеното за вътрешен одит към Министерство на здравеопазването е направило 81 инспекции за шестте месеца на 2022 година Резултатите от 18 от тях са изпратени към способените органи ", разкри Сербезова.

Според нея 62 държавни лечебни заведения за болнична помощ действат у нас.

Изнесени бяха данни и за инспекции в Онкохематологията, " Пирогов " и " Св. Екатерина " в София, УМБАЛ-Пловдив и МБАЛ-Канев.

" В " Пирогов " са направени няколко инспекции. Имаше сигнал от снабдител, че отговорностите не се заплащат без съображение. Сключени са 1057 контракта за 2014-2021 година Плащанията по тях са осъществени без да се преценява с реда на постъпване. Има привилегировани кредитори, няма указател на договорите. Относно построяването на МЦ в Царево, макар че не има намерение да строи, " Пирогов " не е прибрало своето имущество оттова ", изясни доцент Васил Пандов.

" В УМБАЛ-Пловдив инспекцията демонстрира, че общината актува парцел, възложен за стопанисване. 10 години другите управления на болничното заведение не подхващат дейности по отбрана на парцела. В болничното заведение в Сливен пък са установени нарушавания в публичните поръчки. В инспекцията на ИА " Медицински контрол " се откри, че във вътрешния устав на заведението е одобрено децата да се връзват. Става дума за изтезаване на новородени деца в българско лечебно заведение ", разкри той.

Относно УМБАЛ " Канев " са открити нарушавания при назначението на цивилен контракти на външни лица, вместо да се назначат на трудови контракти. " 12 нарушавания са константирани по отношение на Наредбата за право на достъп до здравна помощ и избор на екип ", изясни доцентът.

В УМБАЛ " Света Екатерина " за 10 години има единствено 1 инспекция. " Има нарушавания в разноските за здравно съоръжение - подписване на контракт с компания снабдител преди съглашението за финансиране от Министерство на здравеопазването, подписване на контракт за невалидна оферта. 85% от заплащането на медицински действия през 2019-2021 година са давани на шефа - в размер на 952 570 лв. ", сподели доцент Пандов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР