Проверка на фактите: Бил Гейтс купува стотици опожарени парцели в Мауи за „стотинки върху долара“?

...
Твърдение:В онлайн статия автентично се съобщава, че съоснователят на Microsoft
Коментари Харесай

Твърдение:

В онлайн статия автентично се съобщава, че съоснователят на Microsoft Бил Гейтс купуваше стотици опожарени парцели, унищожени при горските пожари в Мауи през август 2023 г., за „стотинки на долар“.

Оценка:

На 6 септември 2023 г. Дънинг-Крюгер Уебсайтът на Times публикува статия, в която се казва, че съоснователят на Microsoft Бил Гейтс харчи „стотинки за долар“, за да купи парцели, обгорени от горските пожари на Мауи през август 2023 г. в Хавай, трагедия, която бързо се превърна в най-смъртоносните горски пожари в САЩ за повече от век.

Заглавието гласеше: „Бил Гейтс купува стотици опожарени парцели в Мауи за „стотинки върху долара“. Лахайна да изпълни плановете си:

Първо, имаше Опра и Скалата и техния очевиден трик да поемат широката общественост с бремето да помагат на хората, докато те тръгват да търсят нова първокласна земя, на която няма нищо друго освен това, което е било дом или бизнес.

Според докладите, Бил Гейтс участва в действието, купувайки „стотици изгорели къщи за стотинки на долар. „

Гейтс казва, че се надява да грабне достатъчно парцели, за да пренасочи южния край на Лахайна към рекламни зони, така че да може да постави „глобално съоръжение“ в Хавай, което „ще разпространи услугите на Microsoft и Gates Foundation на далечния изток. " С други думи… Китай.

Въпреки това, този материал за Гейтс и пожарите в Мауи не беше фактологичен разказ за събития от реалния живот.

The Dunning-Kruger Times е под егидата на Последната отбранителна линия на Америка, мрежа от съдържание, което е описано на уебсайта на Times като съдържащо „пародия, сатира и глупости“.

Всички потребители, които са продължили да четат статията до край щеше да установи, че се подиграва на читателите, които вярват, че историята е истинска.

За по-нататъшно четене, споменаването в статията на иконата на развлеченията Опра Уинфри и актьора Скалата, които създават своя Народен фонд на Мауи, беше тема, която за който по-рано беше съобщено, че е пълен с дезинформация.

За предистория, ето защо понякога пишем за сатира/хумор.

Източници:

Liles, Jordan. „Доли Партън не е поискала дарения за жертви на пожар, за разлика от Опра и Скалата за Мауи?“ Сноупс, 5 септември 2023 г., https://www.snopes.com/fact-check/dolly-parton-fire-donations/.

Микелсън, Дейвид. „Защо включваме хумор и сатира в Snopes.Com.“ Snopes, 15 август 2019 г., https://www.snopes.com/notes/why-we-include-humor-and-satire-in-snopes-com/.

Venhuizen, Harm. „Горските пожари в Мауи са сред най-смъртоносните в историята на САЩ. Това са другите пожари на върха в списъка.“ Асошиейтед прес, 14 август 2023 г., https://apnews.com/article/maui-deadliest-fires-us-history-507273968474a03bec332f42d10a018b.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР