Проверка на Държавната сметна палата на РС Македония в Службата

...
Проверка на Държавната сметна палата на РС Македония в Службата
Коментари Харесай

Скандални разкрития около актове за раждане застрашават държавността в РС Македония

Проверка на Държавната счете палата на районен съд Македония в Службата по вписванията през 2019 година е установила съществени проблеми с 94 451 акта за раждане в Скопие, Тетово, Ресен, Гостивар и Прилеп. Сметната палата е открила, че за толкоз удостоверения не са платени административни такси, а Службата по вписванията не е водила никакви материални записи за закупените и издадени удостоверения по сериен номер, написа вестник „ Нова Македония ”.
В сигнала, подаден до службата за вписванията, се желае на гражданския указател и на данните за раждане и гибел от 1990 година насам поради злоупотреби за подправяне на резултатите от преброяването и изборите. Проблемът е, че описът на гласоподавателите се актуализира автоматизирано с всички пълнолетни лица от гражданския указател.
Липсата на съвсем 100 000 формуляра за удостоверения за раждане, съгласно професора по право Борче Давитковски, в началото поражда съмнения, че или са били издадени безвъзмездни удостоверения за раждане, които са ощетили директно държавния бюджет, или че някой ги е фалшифицирал.
Съмненията в работата на Службата по вписванията, свързани с неналичието на данни за хиляди актове за раждане, е доста сериозен въпрос, без значение по какъв начин тъкмо са били издавани те. И в двата случая става въпрос за противозаконна активност, счита професорът.
Основен принцип е, че данните в обществените документи (които включват и удостоверенията за раждане) са надеждни и са обезпечени от държавния орган, който ги издава. Те имат
Ако са открити нарушавания в работата на Службата по вписванията, би трябвало да реагират прокуратурата и Държавната комисия за битка с корупцията, сподели проф. Давитковски.
В Държавната комисия за битка с корупцията досега не са получавали информация или индикация от Сметната палата за установените неналичия на 94 451 удостоверения за раждане.
Данните от такава инспекция преди всичко повдигат въпроса за корист със служебно състояние, разяснява ръководителят на комисията за битка с корупцията Биляна Ивановска.
Скандалът с актовете за раждане се оказа просто следващия в Северна Македония в границите на последната седмица, който в страната.
В петък полицията иззе 200 кг марихуана, чиято стойност на черния пазар е към 1 млн. $.
Полицейската акция е извършена в петък следобяд, когато по пътя Прилеп - Росоман полицейски екипи са прихванали автомобила " Ауди А8 ", в който са били върховен полицейски чиновник от Прилеп и още едно лице. Веднага по-късно е спряно пътно транспортно средство " Dacia Duster ", в което са се возели още двама души, а зад тях и микробус, в който е била марихуаната, опакована в 40 картонени кутии с 400 полиетиленови опаковки.
В интервенцията е взела участие Агенцията за битка с опиатите към Министерството на правораздаването на Съединени американски щати (DEA).
От DEA потвърдиха, че нейни чиновници са взели участие в следствието на вътрешното министерство и Основната прокуратура за битка с проведената престъпност и корупцията.
" Продължаваме да поддържаме Северна Македония при откриването, предотвратяването и ликвидирането на организации, които се занимават с търговия опиати ", съобщи нощес Агенцията за битка с опиатите
DEA отхвърли да разяснява хода на следствието и обвинените, участващи в организирането на неразрешено произвеждане и разпространяване на наркотични субстанции.
Междувременно депутатът от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски съобщи, че акцията на DEA значи, че в Министерство на вътрешните работи са
„ Когато Министерство на вътрешните работи организира независими акции, те не са сполучливи, защото министерството не разполага с задоволителен потенциал и в него на основни позиции са инфилтрирани хора, които си сътрудничат с наркогрупи. Когато тези акции са проведени от DEA, тогава те са ефикасни и не могат да бъдат избегнати даже от командири, назначени от властта ”, разяснява депутатът.
Той описа, че когато през 2017 година СДСМ е предложил командира Кире Спироски Чипсио, ВМРО-ДПМНЕ е била срещу, тъй като той не дава отговор на критериите и има съмнителна тапия от Струга. Тогавашният ръководител на Съвета, а в този момент народен представител от СДСМ, защитил кандидатурата като най-хубавото допустимо решение.
„ Виждате по какъв начин в Македония намерено се работи за легализирането на бизнеса с марихуана. Не приказваме за потреблението ѝ от обособени хора или за масло от канабис за медицински потребности, а за бизнес. Хората, които най-вече пазят този бизнес, са Зоран Заев и Венко Филипче. Дори желаят да му придадат европейска багра. Така получавате отговор за какво Кире Чипсио е бил пълководец в Прилеп ”, акцентира Милошоски.
Според него, дейностите на DEA в Македония демонстрират, че Съединени американски щати са решили, че македонските управляващи нямат нужния потенциал да се борят с проведената незаконна търговия с опиати, което е още един сигнал, че македонското държавно управление е обезсилило институциите, които би трябвало да се борят против престъпността.
Милошоски твърди, че американската организация е уведомила за акцията в Прилеп Министерство на вътрешните работи, едвам, когато всичко към този момент било квалифицирано.
От опозицията упрекват премиера Зоран Заев, че измежду хванатите е лице, близо до фамилията му. Министър-председателят, от своя страна, съобщи, че в случай че някой е престъпил закона, ще дава отговор, без значение с кого е в близки или роднински връзки.
Преди седмица в Северна Македония избухна и скандал с издавани от Министерство на вътрешните работи македонски документи за идентичност на непознати жители. Информацията беше публикувана още веднъж от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. От партията оповестиха, че „ в интервала от декември 2017 година до януари 2021 година на ръководителите на няколко наркокартели са издадени истински документи от Македония за безпроблемно пътешестване и престой в чужбина “. Според данните, с които ВМРО-ДПМНЕ разполага, става въпрос за издадени към 200 документа на престъпни структури от Балканите.
На 6 април бе извършена огромна полицейска интервенция „ Двойник ”, при която бяха задържани девет служители на реда, част от мрежа за подправяне на паспорти и персонални документи.
От Министерството на вътрешните работи на Северна Македония оповестиха, че интервенцията се организира в съгласуваност с проверяващия офис на посолството на Съединени американски щати и Интерпол.
Вътрешният министър Оливер Спасовски даде конференция, на която разгласи, че е разрушена престъпна група, част от която са били и 9 полицейски чиновници. Те са издавали на задгранични жители македонски задгранични паспорти с непозната еднаквост. Сред чиновниците не е имало човек на управителна служба.
По тази скица с непозната еднаквост са съумели да се снабдят 214 непознати и един македонски жител.
Министърът упрекна ВМРО-ДПМНЕ, че, обявявайки обществено информация за паспортите, на процедура е саботирала акцията, подготвяна една година в съдействие с Интерпол
В отговор ВМРО-ДПМНЕ излезе с изказване, в което се показва, че македонският министър председател Зоран Заев и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски са дали опция на балкански наркобарони да получат македонски паспорти и документи.
От там попитаха, за какво до момента няма издадена нито една заповед за арест на нито едно от лицата, получили македонски паспорт с открадната идентичност,
Аферата демонстрира мощно присъединяване на най-висшите структури в страната в обезпечаването на логистика, поддръжка и отбрана на най-силните мафии и наркокартели в Европа и отвън нея, обявиха от опозицията.
От ВМРО-ДПМНЕ подчертаха също, че някои от задържаните чиновници са в явно близки връзки с вътрешния министър Спасовски.
Междувременно на 9 април полицията в Турция организира интервенция против членове на проведена незаконна група. Претърсени бяха 121 адреса със заповеди за арест на 63 обвинени, в това число Седат Пекер, избран за началник на незаконната група.
Името на Седат Пекер е обвързвано в акцията „ Двойник ” в районен съд Македония. Оказа се, че в Скопие на Пекер му е публикуван македонски паспорт на името на Джадин Амедовски.
Според специалисти, аферата издаването на подправени паспорти ще има сериозен интернационален отзив и евентуално ще докара до в допълнение следствие с присъединяване на задгранични разследващи служби.
Издаването на паспорти на наркобосове и лица, рискови за сигурността на други страни, ще засегне интернационалната известност на Македония, отношението към НАТО, както и процесите на европейска интеграция, по тази причина би трябвало съществено да се подходи към привеждане на службите по сигурността в сходство със стандартите на НАТО.
За момента Европейската комисия не разяснява случая с фалшифицирани паспорти в Северна Македония, само че подсети, че постоянно преразглежда критериите за безвизов режим.
От там подсетиха, че сигурността на персоналните документи е от решаващо значение и едно от изискванията за либерализиране на визовия режим, съгласно което безвизовите страни са задължени да одобряват и ползват подобаващи административни ограничения.
Изпълнението на изискванията за безвизов режим е под непрекъснат контрол и отчет за обстановката с тези критерии се показва на Европарламента и на Европейския съвет всяка година за всяка страна, която е освободена от визи с Европейски Съюз.
Европейската комисия издава рекомендации въз основа на тези отчети, а неспазването на изискванията може да е съображение за активиране на механизма за прекъсване на визите, само че това не е автоматизиран развой. Комисията би трябвало да вземе поради всички вероятни последствия от премахването на визите за външните връзки на Европейски Съюз и неговите държави-членки, както и обстановката с правата на индивида в страни отвън Европейски Съюз.
От Брюксел за момента не разясняват дали е заплашен някой от критериите за безвизов режим със Северна Македония.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР