Проверихме още два язовира, по които всичко е платено, те

...
Проверихме още два язовира, по които всичко е платено, те
Коментари Харесай

Кирил Петков: Язовирите Пазар дере, Злати войвода 3 и Злати войвода 4 са безстопанствени 

" Проверихме още два язовира, по които всичко е платено, те са празни и затревени. Това сподели на брифинг служебният министър на стопанската система Кирил Петков.

Министър Петков посочи, че са направени и още две визити на други два язовира, с изключение на на „ Пазар дере “ в Ловеч. „ Имаме 3 от общо 10, които са изцяло приключени по документи. Язовир „ Пазар дере “ е празен и затревен. В язовирите „ Злати челник 4 “ и „ Злати челник 3 “ няма вода и са затревени ", сподели той.

" Проверката, която направихме, е следната - на 31 декември на Нова година тези три язовира са предадени от държавната компания " Монтажи " към Държавната консолидационна компания, само че до през днешния ден още не са предадени към държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири ". Това значи, че тези три язовира, на които всичките пари са платени по тях, всичко е приключено предходната година, още не са влезнали в употреба, осведоми Петков.

" По закон те не могат да бъдат завирявани, в тях не може да има вода и не може да се употребяват за поливане и по другите им цели. За мен това е занемареност, когато едни пари са изхарчени, язовирите са построени, ни просто протоколите за предаване не са довършени ", уточни той.

" Относно цените - необичайно е, че язовирите " Злати челник " 3 и 4 са в Сливен, а " Пазар дере " в Ловеч, само че транспортните разноски и за трите са едни и същи - на 1 лева и 16 ст. на тон/км за транспортиране на скална маса и земна маса. Това е пет пъти по-скъпо от пазарната цена ", съобщи Петков.

" За бетона - цените, които и трите язовира имат, са 219 лева, 214 лева и 214 лева на кубик бетон и не включват нито транспорта, който се е фактурирал настрана на 33 лева и 70 ст., нито кофража, който е на 33 лева и 26 ст., нито армировката, който е на 2 лева и 84 ст. ", сподели той.

" Оттук нататък Министерството на стопанската система ще изиска Държавната консолидационна компания да изясни за какво 6 месеца не е предала тези три язовири за употреба и за какво цените са на тези високи равнища ", добави той.

Петков добави, че Държавната финансова ревизия ще ги ревизира и трите.

Министър Петков отхвърли обвиняванията, че инспектираните язовири са били изпуснати дни преди да ги посети.

Всеки контракт ще минава през комисия за надзор към Министерството на стопанската система, сподели още Кирил Петков.
https://www.facebook.com/btvnews/videos/328208065573426
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР