Проверени са близо 14 000 пешеходни пътеки в страната. Данните

...
Проверени са близо 14 000 пешеходни пътеки в страната. Данните
Коментари Харесай

Цацаров: Фрапиращи пропуски по пешеходните пътеки в страната

Проверени са близо 14 000 пешеходни пътеки в страната. Данните демонстрират фрапиращи пропуски. Това съобщи основният прокурор Сотир Цацаров на конференция, на която бяха показани резултатите от инспекциите на пешеходните пътеки в цялата страна, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Цялостната инспекция бе предоставена на 27 декември 2017 година и трябваше да бъде открито сходството на пешеходните пътеки с нормативните условия.

Проверките демонстрираха съществени нарушавания, открити са отчайващи дефицити, да вземем за пример два пъти повече изчезнали знаци от наличните в доста области. Показват погрешно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация, заяви Цацаров. Не одобрявам и не предизвиквам споделената отговорност на институциите да се размива съответната отговорност на всяка една обособена институция, в това число и прокуратурата, сподели още Цацаров.

„ Аз разгадавам Министерството на районното развиване и благоустройството, с изключение на съставянето на указател на пешеходните пътеки в страната, какъвто ангажимент към този момент е стихотворец от министър Нанков, в къс период да показа предложение за смяна на нормативната уредба, тъй че инспекции като тази да се вършат годишно на територията на цялата страна, а неизпълнението на отговорностите да има за последица съществени наказания. Министерството на вътрешните

работи следва да употребява в рамката на инспекцията и нейното завършване всички благоприятни условия, които настоящото законодателство дава, с цел да наложи стопаните на пътя, без значение дали приказваме за улици в обитаемото място или част от републиканската пътна мрежа, да отстранят нарушаванията за период не по-дълъг от 30 юни 2018 година “, акцентира Цацаров. Предвидени са наказания в размер сред 2 000 и 7 000 лв. при несъблюдение на предписанията. Според Цацаров, е неприличен описът с областите, в които има най-вече нарушавания.

Около 2/3 от всички тези 13 981 пешеходни пътеки имат нарушавания, заключи вътрешният министър Валентин Радев. 9975 са общо тестваните пътеки вид „ Зебра ” - М8.1.

Неправилно маркирани са 1501, 18% са ситуирани тук-там, където придвижването се контролира със светлини сигнали, 53% са ситуирани на разстояние по-малко от 250 метра една от друга.

2674 са тестваните пешеходни пътеки вид „ пунктирани ” - М8.2. От последния вид 363 са погрешно маркирани, 65% са ситуирани на разстояние по-малко от 250 метра една от друга. 980 пък са общо тестваните повдигнати пешеходни пътеки. Неправилно маркирани от тях – 244.

Като систематични извършители за сигнализацията и маркировката се открояват областите Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Благоевград, Варна.

Регионалният министър Николай Нанков сподели, че 25% от общия брой на пешеходните пътеки са по републиканската пътна мрежа. Те са 3531 - 205 в обитаемоте места, а 3326 са отвън тях. 80% от общия им брой от пешеходните пътеки по републикански пътища не дават отговор на някое от нормативните условия според две наредби.

В 12% се употребяват маркировъчни бои с цвят, друг от белия от общия брой случаи. 7% от пешеходните пътеки, които минават път през обитаеми места са на разстояние по-малко от 250 м една от друга. При 80% от пешеходните пътеки не е маркиран надписът „ Погледни ”. При над 80% не са спазени условията за сходство по отношение на класа път. При 65% маркировката е износена или изцяло заличена. От Министерство на регионалното развитие пресметнали, че за привеждане на пешеходните пътеки по републиканските пътища според нормативите, ще са нужни 3 700 000 лева и ще бъде обезпечен в границите на актуалната година. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР