Проверени 21 адреса, 6 автокъщи и 15 автоморги към 11

...
Проверени 21 адреса, 6 автокъщи и 15 автоморги към 11
Коментари Харесай

Сарафов: Автоджамбазите се нахвърлят като „пирани“ върху колата и я разфасоват

Проверени 21 адреса, 6 автокъщи и 15 автоморги към 11 часа. Задържани за 45 души. Установени са 2 транспортни средства , оповестени за общодържавно търсене, обявиха от полицията. Най-активна е акцията във Варна.

" Точно в 7 часа тази заран прокуратурата и Министерство на вътрешните работи започнаха взаимна интервенция по обезвреждане на групите за автокражби. В хода на планировката идентифицирахме 35 души. Всеки един от тях е началник на съответната незаконна група, занимаваща се с обири на коли. Целта е да се разфасоване и продажба на авточасти ", съобщи на брифинг шефът на Национална следствена работа Борислав Сарафов. 

Той добави, че кражбите се правят през късните часове на денонощието - сред 24:00 часа и 05:00 часа. Определени участници закарват автомобила в някоя работилница, където ги чака бригада от 10 души . Те, в границите на 3-4 часа, се нахвърлят като " пирани " върху колата и я разфасоват до последния подробност. Впоследствие частите се продават.

" Около 80% от колите, откраднати у нас, се разфасоват по този метод. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с подправени документи най-вече към Русия. Това е канал, който работи сега. Ние считаме да го пресечем и да не допуснем действието му ", съобщи Сарафов.

Говорителят на основния прокурор Сийка Милева дефинира колата като една от най-скъпите движимости на българите след жилището. И обясни, че:

С машинка с размера на дребна кутийка може да бъде отключен един безценен джип . С натискането на един бутон може да се отключи и възпламени транспортното средство, а цялата кражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се оферират за сумата от 60 000 лева Напоследък се вижда, че се крадат освен скъпи коли, а и по-евтини такива.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР