Провелата се във Варна среща на върха ЕС-Турция, чийто символичен

...
Провелата се във Варна среща на върха ЕС-Турция, чийто символичен
Коментари Харесай

В медиите: Европа симулира наслада от турския локум и шамар за Ердоган

Провелата се във Варна среща на върха ЕС-Турция, чийто алегоричен хазаин беше българският министър-председател Бойко Борисов, влезе на първите страници на западната преса, на изданията от Гърция и Турция, както и на международните осведомителни организации.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА Европейски Съюз - ТУРЦИЯ ВЪВ ВАРНА

На взаимната конференция след приключването на срещата, в която участваха ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, българският министър председател я дефинира като градивна, на която са сложени всички въпроси.

След Варна - имат вяра ли София и Брюксел на сълзи

Турция и Европейски Съюз затоплят връзките си след срещата във Варна

Юнкер пое персонално ангажимент към Турция за Европейски Съюз

„ Ройтерс” цитира европейските водачи, съгласно които диалозите с турския президент не са дали отговор на дълъг лист от въпроси. Сред тях са намесата на Турция в Сирия и затворените турски публицисти. И въпреки всичко Евросъюзът даде обещание да продължи заплащанията в границите на договорката за бежанците с Анкара, само че в това време разочарова турските претенции за задълбочаване на комерсиалните връзки и унищожаване на визите.

Според Агенция Франс Прес нито една от двете страни няма интерес да проваля диалозите за участието в Европейски Съюз - за Турция Европейски Съюз остава скъп търговски сътрудник, а Брюксел има потребност от Анкара за управлението на мигрантския поток.

#BREAKING Erdogan says Turkey still aims for 'full membership' of EU
— AFP news agency (@AFP) March 26, 2018
Европа симулира наслаждение от турския локум - с такова заглавие Politicco "Политико " споделя за срещата.

Перспективата за нов живот в кандидатурата на Турция за участие в Европейски Съюз остава отдалечена, както постоянно, написа изданието.

"Черноморското крайбрежие на България предлага всичко, което европейският политически хайлайф чака за добра среща на върха: екзотично място, спиращи дъха изгледи и бъчви изтънчено вино " - по този начин стартира материалът.

Под заглавие "Изпит за искреността на Европейски Съюз " проправителственият турски в. "Стар " оповестява за вчерашната среща във Варна.

Вестникът показва, че Ердоган е изложил в писмен тип упованията си към Европейски Съюз. В изказване след диалозите турският държавен глава е изискал незабавни стъпки по въпроса за визовата либерализация, настоял е Европейски Съюз да се държи заслужено по въпроса за Кипър и да извърши обещанията си по отношение на финансовата помощ за бежанците, изразил е упованието на турската страна за поддръжка в битката с тероризма, обобщи "Стар ".

"Единствената цел е участието в Европейски Съюз ", написа по тематиката и в. "Миллиет ". "На срещата на върха сред Турция и Европейски Съюз бе взето решение за продължение на разговора. До няколко месеца срещата ще се повтори ", осведоми в подзаглавие изданието.

"Нека дружно изградим мощна Европа ", гласи заглавието на в. "Сабах " , който показва, че президентът Ердоган е "протегнал другарска ръка " на Европейски Съюз. Вестникът разгласява фотография, на която четиримата водачи се държат за ръце и отбелязва, че "ръка за ръка те са изпратили обръщение за единение ".

The handshake as awkward as the relationship. #Tusk says "no solutions or compromises " found with #Turkey during #Varna summit. Expectations were low. The only achievement was to actually sit down and talk at all. pic.twitter.com/uukCVU9iRi
— Mark Lowen (@marklowen) March 27, 2018
"Всички сме съгласни, че разговорът би трябвало да продължи ", декларирал Туск, а Юнкер на собствен ред споделил: "Гарант съм, че договарянията ще продължат ", написа още "Сабах ".

"Послание от Ердоган към Европейски Съюз: Очакваме мощна поддръжка " - това заглавие е подбрал по тематиката през днешния ден в. "Хабертюрк ". Според изданието акцентът, подложен на срещата във Варна, е бил за продължение по пътя към пълноправно участие на Турция и за "заедност ".

В. "Ватан " акцентира, че срещата във Варна се е състояла след двугодишно спиране. "Елате и дано всички дружно построим една благоденстваща Европа ", призовал турският водач, предупреждавайки в същото време, че би било "ужасна неточност " Турция да бъде оставена отвън блока. Вестник "Карар " написа за "пролетен климат " във Варна, визирайки атмосферата на диалозите. "Джумхуриет " дефинира като "критична " по значителност срещата във Варна и написа за "труден изпит сред Европейски Съюз и Турция ". "Биргюн " пък окачествява срещата като "напрегната ", уточнявайки, че на масата са били сложени доста тематики - от рецесията към кипърските сондажи по оста Анкара-Атина-Никозия до съглашението за мигрантите, от визовата либерализация до митническия съюз, от ускоряването на финансовата помощ за сирийците до нарушаванията на човешките права и изключителното състояние в Турция.

"Първата свада пристигна още преди срещата и бе сред членката на Европейски Съюз Австрия и Турция ", прецизира вестникът, цитирайки думите на австрийския канцлер Себастиан Курц, който изиска договарянията на Турция с Европейски Съюз да бъдат прекъснати.

"Туск и Юнкер "притиснаха " Турция във Варна ", гласи челно заглавие на гръцкия уебсайт Нюз.ин във връзка срещата на Ердоган с двамата европейски водачи в морската ни столица. Изданието позволява, че на срещата Туск и Юнкер не са "спестили " думи да слагат пред Ердоган всички сериозни открити въпроси в евро-турските връзки и са поискали от него да заеме позиция.

"Ултиматум на Ердоган: освободи двамата гръцки военни до Великден ", написа в друго заглавие Нюз.ин.

"За европейска интервенция пред Ердоган по отношение на освобождението на двамата гръцки военни " написа и в. "Катимерини ", а в. "Нафтемборики ", акцентира, че от Варна Европейски Съюз е призовал Турция да приключи дейностите си, които подкопават добросъседските връзки в Егейско море и Източното Средиземноморие.

"Казахме всичко на Ердоган, само че...отговор от него не получихме ", извежда думите на Доналд Туск в. "Та неа ". Според всекидневника Туск споделил пред публицисти след диалозите, че "по отношентие на съответни решения на срещата не се е стигнало до никакъв компромис ".

В. "Вима " цитира безпокойството, изразено от Туск от дейностите на Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие. Той споделил, че "тези дейности на Турция подкопават правовата страна " и добавил, че е належащо Турция да усъвършенства връзките си с Гърция и Кипър.

"Европейски пестник за Ердоган " - по този начин в. "Контранюз " прави оценка срещата във Варна, като акцентира, че на нея турският президент е получил "плесница " от тях за дейностите си във връзка с кипърската икономическа зона, в Егейско море и по отношение на държаните от турските управляващи двама гръцки военни.

Конфликт - Гърция прехвана турски изтребители

Никозия с ъщо е удовлетворена от срещата, пишат кипърските издания. "Сигмалайф " счита, че макар запасите, изказвани преди срещата, Кипър и Гърция имат учредения да са удовлетворени от ясната поддръжка на европейските си сътрудници към турския президент, като въпреки всичко остава мистерия какви ще са неговите денйствия в близко време във връзка с Източното Средиземноморие и Егейско море и по въпроса за гръцките военни, който е бил подложен упорито от ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

В отговор Ердоган споделил, че "би било неточност Турлция да бъде изолирана ". Той удостоверил, че "Турция съблюдава фундаменталните човешки права " и даже добавил, че "това ставало ясно от обстоятелствата, свързани с опита за прелом ". Ердоган оповестил, че "операциите на Турция против терористите ще продължат ".

Германският в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг " прави оценка срещата на върха ЕС-Турция в черноморската столица като крах и неналичието на стигане до съглашение по значими тематики.
Немският вестник извежда казаното от Доналд Туск след диалозите с Ердоган, че Европейски Съюз продължавал да се безпокои за правовата страна в Турция.
Той порицал и задържането на жители от Европейски Съюз в Турция и турската обсада на морски региони край крайбрежията на Кипър. Туск изразил още и паниката на Европейски Съюз по отношение на турските военни дейности в Сирия.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР