Провелата се в началото на април Гран При на Австралия

...
Провелата се в началото на април Гран При на Австралия
Коментари Харесай

Пилотите на искат късни рестартирания от място

Провелата се при започване на април Гран При на Австралия във Формула 1 ще се помни дълго, само че за жалост на уредниците на надпреварата това се случва заради неверните аргументи.

В хода на конкуренцията на „ Албърт парк “ имаше общо три интервала с червен байрак, а вторият от тях пристигна в края на 55-та от 58 обиколки. След това, при започване на 57-я тур, имаше рестарт от място, след който имаше всеобща злополука на първия завой, която пък докара до третото прекъсване на надпреварата.

Това решение на автобус контрола да има рестарт от място толкоз малко преди финала породи доста полемики, а тематиката бе разисквана от водачите и автобус шефа Нилс Витих по-рано този уикенд. Една от точките на тази полемика е била фактът, че по време на второто прекъсване на надпреварата в Мелбърн стартовата решетка не бе почистена, а това е било едно от нещата, които са били планувани когато се заприказва за завръщането на рестартирането от място. Тези първични полемики бяха водени от някогашния автобус шеф Чарли Уайтинг, който напусна този свят дни преди началото на сезон 2023.
 Тото Волф желае повече изясненост за потреблението на аления байрак във Формула 1 Тото Волф желае повече изясненост за потреблението на аления байрак във Формула 1
След срещата на водачите с Витих в Маями е било решено, че в сходни обстановки в бъдеще решетката ще бъде почиствана, с цел да бъдат и двете ѝ страни в еднообразно положение и да няма ощетени водачи при рестарта. Въпреки тези уверения от страна на Витих водачите не престават да не са доста разчувствани от концепцията за старт от място толкоз малко преди финала.

„ Мисля, че постигнахме положително съгласие – съобщи шефът на асоциацията на водачите (GPDA) Джордж Ръсел. – Мисля, че рестарт от място толкоз късно в надпреварата е доста комплицирано нещо, защото отвън спортната линия има доста части гума, които са доста хлъзгави.

„ Това е доста непочтено към водачите, които са от мръсната страна на решетката и основава повече благоприятни условия за произшествия и безпорядък. Нека забележим какво ще стане. Но аз мисля, че всички 20 водача няма да желаеме да има рестарт от място, в случай че са покрити 50 или 75 % от спортната отдалеченост “, добави водачът на Мерцедес.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР