Провеждането на тазгодишния Софийския маратон ще наложи затварянето за моторни

...
Провеждането на тазгодишния Софийския маратон ще наложи затварянето за моторни
Коментари Харесай

Промени в движението по новото трасе по време на Маратона на София

Провеждането на тазгодишния Софийския маратон ще наложи затварянето за моторни транспортни средства на новото му трасе в западната част на столицата сред 8:00 и 15:00 часа на 13 октомври по цялото продължение на бул. " Тодор Александров " и бул. " Царица Йоанна ". Това оповестяват уредниците от Асоциация “Спорт в свободното време ”, които приканват жителите на столицата да проявят самообладание в името на спорта и 40-годишната традиция на маратона, позиционираща града като конкурентна спортна и туристическа дестинация на картата на Европа и света.

Тази година събитието ще посрещне рекорден брой от над 6500 участници от 63 страни общо за всички дистанции 5,10, 21 и 42 км, което значи съвсем двойно повече записали се по отношение на предходни издания.

Всички, които желаят да се придвижат от западните квартали до центъра или назад в упоменатите часове, ще могат да го създадат елементарно и комфортно със столичното метро. За улеснение на всички жители на 13 октомври Столична община ще обезпечи делнични написания по всички постоянни линии на градския превоз.

Новият маршрут, който за първи път тази година на 13 октомври ще обхване западната част на града, е въведен както поради усиленото строителство на разширението на метрото, по този начин и поради желанието на участниците да преминат през повече алегорични за града дестинации. Новото трасе е утвърдено от специалисти на Световната атлетическа асоциация (World Athletics). То се състои от една 21-километрова обиколка, която ще бъде пробягана два пъти от класическите маратонци и веднъж от участниците в полумаратона. Отделно, част от трасето включва и маршрута на 10-километровото тичане. Масовият старт на 5 км тази година е изнесен на 12 октомври от 18:00 часа.

За първи път уредниците на Софийския маратон са планували атрактивна културно-музикална стратегия на цели осем подиуми в най-горещите точки на спортното трасе, каквато е практиката на водещите европейски градски маратони.

В шест столични региона - “Оборище ”, “Средец ”, “Възраждане ”, “Илинден ”, “Подуяне ”, “Люлин ”, реализатори от разнородни музикални жанрове и цирково изкуство ще радват както участниците, по този начин и дребни и огромни, излезли по улиците на града, с цел да поддържат състезателите в конкуренцията. Нещо повече, конкурс за най-оригинален постер, окуражаващ състезателите, ще даде поле за творчество и мотив за положително въодушевление на всички бягащи и публиката.

Електронното фънк-джаз трио Street Bards ще забележим в региона на моста “Чавдар ”. DJ Cass пък ще поддържа положителното въодушевление с хип-хоп и R’N’B сет пред Регионалния исторически музей. В пространството сред Факултета по публицистика и всеобща връзка и националната изложба “Квадрат 500 ” ще забележим плана Soul Weapons с именития глас на Деси Андонова. Нашумелите Cool Den ще се вихрят на кръстовището на бул. “Тодор Александров ” и ул. Димитър Петков ”, а градинката “Кристал ” ще огласи стрийт арт колективът JamBure. Живите рок осъществявания от People of Maha ще основат динамична атмосфера за всички присъстващи пред кино “Арена Запад ”. Магията на цирковото изкуство от “Нов Цирк ” ще интригува публиката пред тунела “Люлин ” в пространството пред Mega Mall. Мария-Магдалена и гениите от Vienna Music Voice Academy ще дарят с незабравими музикални моменти дребни и огромни пред метростанция “Люлин ” до супермаркет BILLA.

Маратонът на София е формален член на AIMS, WA с бронзов етикет, WANDA, Abbott World Marathon Majors и има 5 звезди от Европейската атлетическа федерация за качество на организацията. Състезанието се реализира с институционалната поддръжка на Столична община, Министерство на младежта и спорта и Български олимпийски комитет. Събитието е подкрепено от самолетна компания Wizz Air и фондация “София - европейска столица на спорта ”.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР