Провеждането на среща на върха ЕС-Турция в София до края

...
Провеждането на среща на върха ЕС-Турция в София до края
Коментари Харесай

Борисов кани Ердоган на среща с ЕС в София

Провеждането на среща на върха ЕС-Турция в София до края на седмицата, която да е отдадена на бежанската рецесия от последните дни и обстановката в Сирия ще предложи българският министър председател Бойко Борисов на турския президент Реджеп Ердоган.

Тази вечер Борисов е поканен на неофициална вечеря в резиденцията на Ердоган в двореца " Аксарай " в Анкара. Преди диалозите българският министър председател към този момент е разговарял с президентката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Европейски Съюз Шарл Мишел и редица европейски министър председатели като гръцкия Кириакос Мицотакис и австрийският Себастиян Курц. Преди да излети за Анкара Борисов има плануван телефонен диалог и с президента на Франция Еманюел Макрон.

Всички европейски водачи са съгласни за провеждането на обща среща с Ердоган. Като в София ще участват и министър председателят на Хърватия Андрей Пленкович, който сега ръководи Европейски Съюз, и канцлерката на Германия Ангела Меркел, която е идващият ръководител на съюза. Една от задачите на срещата в София ще е и диалог сред Ердоган и Мицотакис, който да тушира напрежението сред Гърция и Турция от последните години.

Българският министър председател обаче не отива при Ердоган като медиатор на Европейски Съюз, а като заинтригувана страна, тъй като България има интерес от бързо потушаване на военните конфликти в Сирия и прекъсване на незаконните мигранти, обясниха български дипломати.

Срещата ЕС-Турция в София би трябвало да се организира преди края на тази седмица като задачата на евролидерите била да изпреварят диалози на Ердоган с съветския президент Владимир Путин.

България не за първи път ще е хазаин на диалози ЕС-Турция. През 2018 година Борисов провежда такава среща сред турския президент Реджеп Ердоган и тогавашните шефове на Европейска комисия и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск във Варна. Там още веднъж съществена тематика бяха бежанците, спазването на съглашението ЕС-Турция и опазването на човешките права в южната съседка на България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР