Провеждането на реформа в съдебната система и в борбата с

...
Провеждането на реформа в съдебната система и в борбата с
Коментари Харесай

Никола Минчев проведе среща със зам.-държавния секретар по европейските въпроси на Италия

Провеждането на промяна в правосъдната система и в битката с корупцията са измежду главните цели на България, съобщи ръководителят на Народното събрание Никола Минчев на среща със заместник-държавния секретар по европейските въпроси на Италия Винченцо Амендола.

Гостът е на еднодневно работно посещаване у нас.

Стремежът на България е да построи правов ред, какъвто имат западните страни, и да бъде заслужен член на НАТО и Европейски Съюз, акцентира Никола Минчев. Войната в Украйна още веднъж ни подсети какъв брой огромно е смисъла на участието в НАТО и Европейски Съюз и се веселя, че Европейски Съюз е обединен в позициите си, свързани с спора, добави той.

Председателят на Народното събрание акцентира огромното значение на съдействието сред парламентите на България и Италия и заяви на госта, че през днешния ден Народното събрание образува групите за другарство, които могат да бъдат употребявани като канал за по-интензивни връзки сред законодателните институции. Никола Минчев означи водещата роля на Италия за съхранението, опазването и развиването на правовата страна и по-конкретно работата на Венецианската комисия, която постоянно е задавала високи стандарти за поддържане и подсилване на спазването на правовия ред.

Следващата седмица се чака Народното събрание да одобри на второ четене законопроект, който планува закриването на профилираните съдилища, означи ръководителят на Народното събрание. Той посочи, че се планува промяна на антикорупционния орган, който ще бъде разграничен на две звена – едно за противопоставяне на корупцията и откриване на спор на ползи и второ – за лишаване на нелегално добито имущество. На следващ стадий ще бъдат инициирани и промени, свързани с фигурата на основния прокурор и активността на прокуратурата, добави Никола Минчев.

Заместник-държавният секретар по европейските въпроси на Италия Винченцо Амендола означи отличните двустранни връзки сред двете страни. По мотив съдействието в региона на защитата, той уточни, че Италия и България споделят общо мнение за търсене на дипломатически решения за зародили спорове. Дипломатическо решение би трябвало да е пожеланият излаз от всяка обстановка, тъй като когато дипломацията не успее да реализира триумф, виждаме какво се случва, добави Винченцо Амендола.

Общо бе мнението на ръководителя на Народното събрание и на заместник-държавния секретар по европейските въпроси на Италия, че войната в Украйна изисква бързо да бъдат взети решения в сферите на сигурността, стопанската система и енергетиката.

В последните месеци новите държавни управления на България и Република Северна Македония активизираха двустранния разговор за да разрешат откритите въпроси сред двете страни, акцентира Никола Минчев. Както за Република Северна Македония и Албания, по този начин и за България, европейската интеграция на страните от Западните Балкани е приоритет, съобщи той и изрази вяра скоро да има прогрес и да се намерят верните решения, с цел да може страните от целия район да бъдат дружно част от Европейски Съюз.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР