Провеждането на преброяване в страната не трябва да се превръща

...
Провеждането на преброяване в страната не трябва да се превръща
Коментари Харесай

Али Ахмети: Подкрепих искането за отваряне на Конституцията, за да бъдат вписани българите

Провеждането на броене в страната не би трябвало да се трансформира в безсмислена междуетническа борба, сподели ръководителят на Демократичния съюз за интеграция (ДУИ) в Република Северна Македония Али Ахмети. „ Аз също съм жител на тази страна и виждам реакциите, само че ми се коства, че цялата тази борба се води, с цел да бъдат получени политически точки и рейтинг на политическо равнище. Преброяването се следи от съответните институции на Организация на обединените нации, от специалисти в региона на статистиката и това е резултатът. Тези резултати бяха политически подкрепени от Европейския съюз, Съединени американски щати “, сподели той.

По думите на Ахмети даже в най-демократичните страни има 10-12 % от популацията, което не се включва в преброяването. „ Условията за всички бяха равни. Държавните институции действаха за всички без разлика от етническата им принадлежност “, сподели той и прикани всички политически партии да не политизират резултатите.

„ Засега най-чувствителният въпрос е решаването на казуса с българската страна, тъй като това е спънка за по-нататъшния прогрес към отваряне на договарянията с Европейския съюз. Българската страна упорства за отваряне на Конституцията у нас и българите да станат конституционна категория в Република Северна Македония. Подкрепих това искане на Република България, тъй като всеки има право да изрази по какъв начин се усеща и нищо неприятно няма да се случи на страната ни, нито на македонските жители, в случай че се отвори Конституцията. Това не заплашва целостта и суверенитета, а е преимущество и проява на държавните полезности, които представляваме “, сподели Ахмети, представен от македонските медии, по време на събитие в община Чаир.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР